Міністерство внутрішніх справ України попереджає гостей футбольного чемпіонату та українських вболівальників про те, що на дорогах країни з'явилися шахраї, які «працюють» під виглядом співробітників Державтоінспекції.

Згідно з повідомленням прес-служби МВС, користуючись незнанням іноземцями законів України, члени різних громадських організацій, одягнені у форму, схожу на міліцейську, не соромляться «штрафувати» довірливих туристів. З початку року припинено діяльність вже 20 таких «патрулів».

 

«Улюбленими місцями незаконної діяльності працівників так званих «постів екологічної безпеки» є автодороги державного значення Київ-Чоп і Київ-Одеса. Зловмисники використовують різні «вимірювальні прилади», виготовлені самостійно, для того щоб «штрафувати» довірливих іноземців, які на власному автотранспорті прибувають в Україну на матчі Євро-2012», - йдеться у повідомленні.
 
 
 
Псевдообмундирування

Згідно з Правилами дорожнього руху, право примусової зупинки транспортного засобу мають тільки співробітники міліції.

«Тому, якщо вас намагаються зупинити підозрілі люди на автомобілях без спецпофарбування, проблискових маячків і відомчих міліцейських номерних знаків синього кольору, не реагуйте на їхні вимоги і продовжуйте рух», - йдеться у повідомленні.

 
 
Праворуч шеврон співробітника ДАІ

Крім того, на особистому автомобілі нести службу заборонено. Екіпаж обов'язково повинен бути у складі двох чоловік. На заміських трасах патрулювання на службових автомобілях ДПС здійснюється у русі, стояти на місці дозволяється для документування порушень Правил дорожнього руху, забезпечення спеціальних заходів, а також для оформлення ДТП, уточнюється у повідомленні.

При зупинці автомобіля інспектор ДПС зобов'язаний вказати жезлом на транспортний засіб, а потім – на місце на узбіччі, де рекомендується зупинитися водієві. Інспектор повинен підійти, чітко відрекомендуватися і вказати причину зупинки, на вимогу водія – пред'явити своє службове посвідчення.

У Міністерстві нагадують: «Інспектори дорожньо-патрульної служби (ДПС) ДАІ одягнені у формений одяг синього кольору. Сорочка – світло-синя, брюки – темно-сині з тонкою червоною смугою з боків, на голові – темно-синє кепі з гербом України».

Табельну зброю носиться у кобурі, закріпленій на поясі. І кобура, і ремінь – білого кольору.

Крім того, на обох рукавах нашиті шеврони: на лівому плечі – із загальною інформацією про силову структуру («Україна МВС»), на правому плечі – про місце у структурі МВС («Дорожньо-патрульна служба» або «Державна автомобільна інспекція»).

При собі працівник служби повинен мати планшет з бланками протоколів про адміністративні порушення та службове посвідчення працівника міліції з інформацією про структуру МВС.

Співробітники спеціального загону ДАІ одягнені у білу сорочку і носять темно-сині кашкети. На нагрудному знаку перед серійним номером інспектора – замість коду регіону буквосполучення «СЗ» - «Спеціальний загін». Інші деталі уніформи – аналогічні форменому одягу звичайних працівників ДПС.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

354