Під час Євро-2012 кордон України перетнуло 8,3 млн. осіб і 2 млн транспортних засобів. Про це на брифінгу в Кабміні сказав перший заступник голови Державної прикордонної служби України Павло Шишолін, передає кореспондент ForUm`у.

За його словами, це відповідно на 25% і 20% більше відносно аналогічного періоду минулого року. Причому через кордон пропущено понад 1500 організованих груп уболівальників. Також оформлено 1500 літаків, близько 650 автобусів та 22,5 тис. транспортних засобів, якими слідували організовані групи вболівальників. Із загального числа осіб, які перетнули кордон, 2,5 млн - це іноземці, включаючи 1,5 млн громадян країн-учасниць турніру.

За даними чиновника, рекордна кількість людей перетнула кордон під час фінального матчу в Києві - лише 1 липня через рубежі країни прослідувало 360 тис. осіб і 70 тис. транспортних засобів. У тому числі в аеропорту «Бориспіль» 1 липня було оформлено більше 640 рейсів, з яких 400 були на приліт. «Це все - рекорд за роки незалежності. Під час чвертьфіналів на кордоні теж зафіксовано один з найбільших показників, його перетнуло 340 тис. осіб», - зазначив Шишолін.

Він також додав, що у період Євро прикордонна Україна в повній мірі виконала завдання з охорони держкордону і пропускних операцій. У 32 основних і 20 додаткових пунктах пропуску, які були визначені пріоритетними під час першості, було задіяно близько 9 тисяч прикордонників. Працювала система отримання від авіакомпаній попередньої інформації про пасажирів для скорочення прикордонного оформлення. У середньому за добу надходила інформація про пасажирів 25-30 рейсів.

Крім того, у 552 випадках прикордонна служба приймала особливі рішення щодо пропуску через кордон осіб, які їдуть на турнір, і не мали правильно оформлених паспортних документів, але були з квитками на футбольні матчі. Позитивні рішення приймалися при наявності підстав, що підтверджують проходження на Євро-2012. «Наприклад, у Борисполі була пропущена група з 120 громадян Туреччини, які мали квитки на матч, але без українських віз», - розповідає перший заступник голови прикордонної служби.

Далі, Закон «Про прикордонний контроль» дозволив створити нову інноваційну модель охорони кордону: спільний контроль на кордоні з Польщею, скасування імміграційних карток, електронні карти для паспортного контролю. Разом з оснащенням 52 пунктів пропуску сучасними засобами контролю ці інновації дозволили у 2,5 рази зменшити час перевірки і значно прискорити перетин кордону. Оформлення пасажирів проходило з розрахунку до 20 сек. на 1 людину, а при отриманні попередньої інформації про неї - 7 сек. У цілому не пропустили тільки 37 осіб, щодо 21 з яких були завчасні доручення правоохоронних органів, акцентував Шишолін.

Позитивний ефект дала і співпраця з правоохоронцями Євросоюзу: так, під егідою Європейського агентства з охорони зовнішніх кордонів (FRONTEX) проведена спільна операція Eurocup 2012. Під час операції офіцери FRONTEX перебували в аеропортах Донецька, Харкова, Львова і в Борисполі, а представники Держприкордонслужби України - в аеропортах Нідерландів, Швеції, Португалії, Чехії, Італії та Іспанії, - підсумував чиновник.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

341