Під час Євро-2012 був забезпечений швидкий і комфортний перетин кордону України. Про це на брифінгу в Кабміні сказав перший заступник голови Державної митної служби України (ДМСУ) Олександр Дороховський, передає кореспондент ForUm`у.

За словами чиновника, щоб максимально спростити і прискорити митні процедури, ДМСУ до початку чемпіонату повністю завершила реконструкцію 8 пунктів пропуску - «Рава-Руська», «Ягодин», «Чоп» («Тиса»), «Бачівськ», «Просяне», «Ямпіль», «Виступовичі», «Нові Яриловичі». Це дозволило значно наростити їх пропускну здатність, у т.ч. для пункту пропуску «Ягодин» на кордоні з Польщею - удвічі, а пункту пропуску «Нові Яриловичі» - втричі.

Митник додав, що будь-яка можливість виникнення надзвичайних ситуацій на кордонах була виключена за рахунок оперативного обміну інформацією між Україною та Польщею. «Завдяки злагодженій і чіткій роботі наших і польських митників черг на кордоні не було. Крім того, на польській території проводився спільний митно-прикордонний контроль. Для людей це означало тільки одну зупинку при всьому проходженні кордону. Як результат, був суттєво скорочений час перетину: для легкового авто він становив до 2 хвилин, для автобуса (40 пасажирів) - до 20 хв. Держмитслужба планує надалі за погодженням з польськими колегами ввести цю систему контролю на постійній основі як таку, що себе повністю виправдала», - зазначив Дороховський.

Також, за його словами, на суміжних пунктах пропуску були виділені «смуги руху Євро-2012» для переміщення збірних, представників УЄФА та організованих груп уболівальників.

Перший заступник голови ДМСУ повідомив, що відомство розробило цілу низку нормативних актів для регулювання спрощеного ввезення та оформлення товарів, призначених для організації турніру. Так, були введені спрощена форма митної декларації, мінімізований перелік дозвільних документів, створена можливість оформлення як за місцем призначення, так і в пунктах пропуску. Також для забезпечення термінового оформлення виконувалося цілодобове чергування інспекторів у приймаючих містах.

Особлива увага приділялася заходам щодо захисту прав інтелектуальної власності УЄФА (товарний знак Євро-2012). У результаті виявлено п'ять фактів незаконного використання символіки УЄФА на приблизно 1,3 млн одиниць продукції.

Нарешті, за ініціативи ДМСУ на час чемпіонату в моніторинговому центрі відомства було створено оперативний штаб із залученням офіцерів зв'язку митниць Польщі, Росії, Білорусі, Молдови - для оперативного обміну даними для запобігання надзвичайним і конфліктним ситуаціям на кордонах. У свою чергу, представники України в цей період працювали в митній адміністрації Польщі. Між оперативними штабами 2-х країн був організований постійний онлайн-відеозв'язок.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

335