Великий успіх Євро-2012 приніс у зовнішній світ дуже багато позитиву про Україну. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, під час круглого столу на тему «Євро-2012: перші підсумки», заявив радник Президента України, член Ради НБУ Роман Шпек.

«Успіх турніру - це заслуга і влади, але більшою мірою - простих українців, які були гостинні, щирі, культурні, прагнули допомогти гостям чемпіонату», - сказав він.

За словами фахівця, на жаль, підготовка супроводжувалася високою заполітизованістю. «Чомусь всі переживали, чи приїде німецький, французький міністр, президент Єврокомісії. А чим вони кращі за простого вболівальника? Адже саме прості фани принесли в Україну всю ту валюту, що надійшла «в роздріб» - за рахунок пива, кафе, сувенірів, квитків і т.п. Тоді як приїзд зарубіжних чиновників забезпечується за рахунок держави або посольств», - акцентував Шпек.

Він також зазначив, що організатори не зовсім вірно оцінили, хто ж такий європейський уболівальник. «Ми перш за все орієнтувалися на багатих людей, а приїхали звичайні нормальні фани, яких абсолютна більшість. Я нещодавно запитав у посла Швеції: ваші люди задоволені табором у Києві? Він відповів - звичайно. У них було тільки одне прохання, яке влада швидко вирішила: щоб фан-зона працювала не до першої години ночі, а до четвертої.

У той же час дорогі готелі були недозавантажені, а у рестораторів не було розуміння, як приймати євровболівальників. Щоб перед матчем прийняти багато фанів, навіть дорогі ресторани могли б найняти студентів, а то я помітив, що час подачі страв досягав 40 хв. Уболівальникам потрібна швидка і смачна їжа», - сказав експерт.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

279