Всесвітня продовольча і сільськогосподарська організація ООН (ФАО) попередила про можливу активізацію смертельного вірусу «пташиного» грипу, заявивши, що міграція диких птахів принесла вірус у країни, де раніше його не було, і що мутантний штам поширюється в Азії.

Мутантний штам H5N1, який, мабуть, обійшов захист існуючих вакцин, поширюється у Китаї та В'єтнамі. Організація закликала до посиленого спостереження за вірусом, щоб стримати будь-які спалахи захворювання.

Минулого тижня Всесвітня організація охорони здоров'я повідомила, що 6-річна камбоджійська дівчинка померла від «пташиного» грипу, а з початку року у Камбоджі від вірусу загинули вісім людей.

За даними ФАО, міграції птахів за останні два роки принесли H5N1 до країн, де його не було вже кілька років, включаючи Ізраїль, палестинські території, Болгарію, Румунію, Непал і Монголію.

«Дикі птахи можуть принести вірус, але він набуває поширення через дії людей у галузі птахівництва», - сказав головний ветеринар ФАО.

За даними ВООЗ, з лютого 2003 року по лютий 2008 року із 361 підтвердженого випадку зараження людей вірусом «пташиного» грипу 227 стали смертельними.

Нагадаємо, вперше грип птахів був описаний італійським ветеринаром Едуардо Перрончіто у 1878 році під назвою курячий тиф. Перрончіто повідомляв про спалах високо заразного захворювання, яке вражає курей на фермах в околицях Турина (Італія).

Деякий час грип птахів плутали з хворобою Ньюкасла, але після встановлення етіології останню стали називати азіатською чумою птахів, а грип птахів - європейською (класичною) чумою птахів. Спалахи європейської чуми птахів регулярно відбувалися на початку XX століття в країнах Європи, Африки та Азії. У 1925-му хвороба потрапила у Північну Америку. У другій половині XX століття тільки за кордоном зареєстровано 18 великих епізоотій. У 1901-му була встановлена ​​ вірусна природа збудника, але тільки у 1955-му було доведено, що вірус, який викликає «пташину чуму», є вірусом грипу.

Українці ще добре пам'ятають паніку і нагнітання ситуації, аптечний дефіцит взимку 2009-10 років. Тоді новини про «свинячий» грип нагадували зведення із фронтів. Чи повториться це з «пташиним» грипом? Чи є чого боятися?

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1238