До літа 2014 року всі інтернет-провайдери Росії будуть змушені встановити на свої мережі обладнання для запису і зберігання інтернет-трафіку терміном не менше 12 годин. Вся ця інформація буде доступна спецслужбам.

Відповідний проект наказу міністерства зв'язку і масових комунікацій Російської Федерації ФСБ узгодила з міністерством юстиції. Наразі наказ повинен пройти реєстрацію. Очікується, що він набуде чинності до кінця 2013 року. Таким чином, спецслужби отримають прямий доступ до телефонних номерів, IP-адрес, імен облікових записів і адрес електронної пошти користувачів соціальних мереж.

Показово, що в грудні минулого року на Всесвітній асамблеї стандартизації електрозв'язку (ВАСЕ-12) Міжнародного союзу електрозв'язку (МСЕ) країни-учасниці, серед яких Росія і Україна, підтримали впровадження рекомендації Y.2770 про використання інтернет-операторами технології стандарту глибокого аналізу пакетів даних (DPI). Основною функцією DPI є управління інтернет-трафіком. У разі встановлення DPI-обладнання інтернет-оператор отримує можливість фільтрувати передану інформацію, яка не відповідає цим критеріям. Крім того, за допомогою технології спецслужби можуть вести спостереження за мережевою активністю конкретних користувачів і блокувати доступ до окремих веб-ресурсів.

Чи потрібно Україні контролювати інтернет-трафік, і наскільки небезпечна технологія DPI для звичайних користувачів, ForUm запитав у експертів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

526