Події, що відбуваються сьогодні на вулицях Києва, все частіше обговорюються в зарубіжних політичних колах. Про те, як Україні вийти з ситуації, що склалася, говорять як у США і Російської Федерації, так і в Європі. У суботу, 1 лютого, українське питання звучало і під час Мюнхенської конференції з питань безпеки. В.о. міністра закордонних справ України Леонід Кожара заявив на засіданні про незмінність зовнішньополітичного курсу України, а також висловив стурбованість зростанням рівня екстремізму в нашій країні.

Українські опозиціонери також були присутні на конференції, але в тому складі, який найбільш сприймається в Євросоюзі. Лідер політичної партії ВО «Свобода» Олег Тягнибок у Німеччину не полетів.

Напередодні їхнього від'їзду, як відомо, були скасовані прийняті 16 січня закони, чого в переговорах з владою вимагала опозиція, а також прийнято закон про амністію. Зустрічних кроків щодо виконання прописаних законом умов від другої сторони не було. Хоча відразу після прийняття закону Арсеній Яценюк заявив, що стосовно подальших дій позиція буде висловлена пізніше на Майдані Незалежності. «Наразі остаточної редакції закону немає, ми її прочитаємо, побачимо і подумаємо. І висловимо свою позицію на Майдані про те, що ми будемо робити надалі», - сказав він тоді, відповідаючи на запитання журналістів, чи звільнять захоплені адмінбудівлі. Неважко помітити, що проїзд вулицями Грушевського та Інститутська які раніше забарикадований, а адмінбудівлі так само залишаються пунктами обігріву для мітингувальників.

Поки люди залишалися і залишаються в наметах, судячи із заяв, опублікованих на офіційному сайті ВО «Батьківщина», лідери опозиції вирушили в Мюнхен з метою «врегулювання конфлікту, щоб українці, які вийшли на вулицю, відчули, що в Україні дійсно відбулися зміни, що вони захищені». Крім цього, був ще чималий перелік обставин, що спонукали опозицію відвідати Мюнхенську конференцію.

Однак серед заяв лідера фракції «Батьківщина» Арсенія Яценюка про результати поїздки одними з найбільш пам'ятних стали обіцянки про фінансову допомогу Україні, на яку нібито готова піти Європа. Що це за допомога і на яких підставах вона буде надаватися нашій державі, а головне - хто буде розплачуватися згодом за цими боргами, опозиціонер не уточнив, обмежившись лише обтічною фразою. «Ми звернулися до наших західних партнерів, що нам потрібна фінансова допомога, але коли ми говоримо «нам», то це народу України. Ми поїхали до наших західних партнерів з фінансовим планом, і вони готові допомогти народу України», - заявив Яценюк.

Питання про те, що це за план, з ким він був узгоджений і на які потреби можуть піти ці кошти як і раніше залишаються відкритими. Щоб прояснити ситуацію, з'ясувати, про які кошти йдеться і чим може обернутися для нашої країни така фінансова допомога, ForUm вирішив звернутися до експертів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

409