Україна, яка опинилася сьогодні у вкрай складному становищі, щиро сподівається на допомогу Заходу. Це не дивно, адже до політичних, фінансово-економічних проблем додалася кримська: почалися сепаратистські хвилювання, які підігріваються проросійськими силами, а також поспішними і непродуманими рішеннями ВРУ. Військові підрозділи північного сусіда увійшли на півострів. 1 березня Рада Федерації Росії ухвалила рішення про використання Збройних сил РФ на території України «на підставі звернення президента РФ, виходячи з інтересів безпеки громадян, у тому числі російських, і військового контингенту Росії, що дислокується на території України».

Верховна Рада України вимагала вивести війська з території України, а також звернулася із заявою до підписантів Будапештського меморандуму, нагадавши, що у 1994 році Україна відмовилася від ядерного щита, а натомість США, Росія та Великобританія надали їй гарантії суверенітету і безпеки, поваги до незалежності та кордонів.

Захід засудив Росію за дії в Криму, РФ пригрозили вигнати з G8, а підготовка до найближчого саміту «вісімки» в Сочі припинена. Обіцяно також здійснити економічну і політичну блокаду Росії та її керівникам, запровадити проти них санкції. Держсекретар США Джон Керрі назвав дії Москви «неймовірним актом агресії» і пообіцяв «дуже серйозні наслідки». Крім того, низка країн відкликали своїх послів із РФ.

Водночас, Захід пообіцяв Україні фінансову підтримку, зокрема, відновлення програми МВФ для реалізації реформ, але - в разі виконання низки жорстких вимог новою владою. Місія МВФ під керівництвом Миколи Георгієва уже в Україні і працюватиме тут по 14 березня.

Однак поки що всі слова про допомогу - лише слова. Чи перейдуть США і Європа до рішучих і конкретних дій щодо надання фінансової та іншої допомоги Україні, ForUm запитав у експертів і політиків:

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

4500