Заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко переконаний, що керівництво Міністерства внутрішніх справ має поінформувати Верховну Раду про ситуацію навколо подій, які мали місце під час проведення опозицією акції 24 серпня, у День Незалежності України. Про це він заявив в ефірі «5 каналу».

У той же час, за його словами, мається на увазі не тільки участь у засіданні слідчої комісії, яка може бути створена з цього питання, але і в засіданні відповідного парламентського комітету, який, відповідно до своїх повноважень, має здійснювати парламентський контроль за діяльністю правоохоронних органів, і міліції у тому числі, повідомляє «УНІАН».

Говорячи про те, як опозиція діятиме далі і чи є залякуванням виклик великої кількості народних депутатів у міліцію, Томенко сказав, що спокійно ставиться до свого виклику в міліцію. Разом з тим він зазначив, що слід боятися того, що якщо так піде і далі, то скоро будуть ловити тих, хто розмовляє українською мовою на вулиці і ходить у національному одязі. «Так може дійти до того, що будуть викликати у міліцію за те, що я розмовляю українською мовою у центрі свого міста у День Незалежності», - підкреслив він.

У той же час, кажучи про дії опозиції 24 серпня, віце-спікер нагадав, що було відповідне рішення, підписане начальником Головного управління МВС у Києві, відповідно до якого опозиція мала право проводити мітинг біля пам'ятника Тарасу Шевченку та йти по вулиці Володимирській. «До речі, не зрозуміло, хто прийняв рішення вивести спецпідрозділ (між іншим, представників не із Києва, а із регіонів України) та дав вказівку перекрити вулицю Володимирську», - підкреслив Томенко. Він також додав, що на численні звернення депутатів ніхто із міліцейських керівників взагалі не підійшов і не пояснив ситуації.

Крім того, на його переконання, окремо повинна бути роз'яснена історія з використанням газу. «Все це підстави для порушення серйозної кримінальної справи проти керівництва міліції, а не проти народних депутатів», - підсумував Томенко.

Як повідомляв ForUm, 24 серпня у центрі Києва, незважаючи на судову заборону, опозиція провела мітинги до Дня незалежності. Турчинов закликав кілька тисяч людей пройти на вулицю Банкову, щоб передати резолюцію Комітету опору диктатурі Президенту Віктору Януковичу.

Реалізація цього заклику призвела до сутичок демонстрантів з міліцейськими кордонами. Під час бійки потерпіли шестеро співробітників міліції.

Слідчий відділ головного управління МВС України порушив кримінальну справу у зв'язку з інцидентом між представниками опозиційних політичних сил і правоохоронцями. Справа порушена за фактом хуліганства. У рамках розслідування сутички 26 серпня двоє учасників ходи були затримані міліцією, 29 серпня їх відпустили.

29 серпня народний депутат, член фракції «БЮТ-Батьківщина» Андрій Павловський заявив, що міліція викликає на допити у справі про сутички опозиції з міліцією у День Незалежності України 18 народних депутатів.

Зокрема, викликані на допит заступник голови партії «Батьківщина» Олександр Турчинов, народні депутати із опозиційних фракцій - Володимир Яворівський («БЮТ-Батьківщина»), В'ячеслав Кириленко та Олесь Доній (обидва - НУ-НС), Герой України Левко Лук'яненко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

406