У Києві в неділю, 8 грудня, група невідомих осіб у масках з прапорами ВО «Свобода» з допомогою тросів повалила пам'ятник Леніну, повідомили Forum'у у ВЗГ ГУМВС України в місті Києві.

«Надалі агресивно налаштовані люди почали палити фаєри і кидати димові шашки поряд з пам'ятником, вибігаючи на проїжджу частину і перешкоджаючи руху транспорту», - йдеться у повідомленні.

У міліції нагадали, що чинним законодавством передбачена відповідальність як за умисне знищення та пошкодження майна, так і за грубе порушення громадського порядку. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ч.1 ст.294 - масові заворушення.

Варто зазначити, що пам'ятник, який лежав на землі, всі бажаючі розбивали молотком на маленькі шматочки. У цьому брали участь навіть священики. А всі охочі змогли забрати додому частини монумента як сувенір, адже його виготовляли ще у 1939 році для Всесвітньої виставки в Нью-Йорку.

На постаменті замість Леніна розмістили прапори України та УПА. При цьому правоохоронці, які приїхали на місце події, вирішили не втручатися в події.

Тієї ж ночі розбили пам'ятник Леніну і в Одеській області. У Котовську відбили верхню частину монумента по пояс. За даним фактом слідчий відділ Котовського міськвідділу відкрив кримінальне провадження за ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України.

Про те, як розцінювати такі дії українців, ForUm запитав у експертів:

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1091