Кабінет Міністрів України направив на розгляд до Верховної Ради проект змін до Кримінально-виконавчого кодексу України. Нардепам пропонується дозволити використання мобільних телефонів у колоніях.

«Одним із основних змін у даному законопроекті є надання права засудженим, які відбувають покарання у виправних центрах, виправних колоніях мінімального рівня безпеки з полегшеними умовами утримання та дільницях соціальної реабілітації, користуватися мобільними телефонами», - пояснили у прес-службі Державної пенітенціарної служби.

У ДПтСУ заявили, що заборона на користування мобільними телефонами нелогічна, оскільки засуджені, які утримуються у зазначених установах, мають право носити цивільний одяг, користуватися грішми без обмежень і цінними речами, з дозволу адміністрації установи проживати із своїми сім'ями у межах населеного пункту, де розташована установа, і купувати житло, виїжджати у короткочасні поїздки за межі установ. Однак, як повідомили у відомстві, для таких засуджених буде існувати кілька обмежень щодо користування мобільними телефонами.

«По-перше, мобільні телефони в обов'язковому порядку повинні бути зареєстровані у черговій частині установи у спеціальному журналі. По-друге, кожен засуджений може зберігати при собі лише один мобільний телефон», - підкреслили у ДПтСУ.

У разі виявлення у засудженого мобільного телефону, який не зареєстрований у черговій частині установи або понад встановлену кількість мобільних телефонів, вони будуть вилучатися і передаватися на склад установи для зберігання до звільнення засудженого. В обох випадках за порушення встановленого порядку відбування покарання до засуджених будуть застосовані заходи стягнення.

Про те, як цей захід може вплинути на життя ув'язнених і пенітенціарну систему України, ForUm вирішив розпитати у юристів, правозахисників, народних депутатів, міліціонерів і психологів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

740