Верховна Рада у черговий раз повернулася до розгляду законопроекту, який передбачає введення кримінальної відповідальності за наклеп. Варто зазначити, що попередні п'ять спроб узаконити відповідну статтю успіхом не увінчалися. Вісімнадцятого вересня нинішнього року депутати все ж таки прийняли у першому читанні проект закону про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України щодо підвищення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію людини. У разі якщо депутати схвалять законопроект і у другому читанні, Розділ ІІІ «Злочини проти волі, честі та гідності особи» Особливої ​​частини Кримінального кодексу України поповниться статтею 145-1. Наклеп.

Так, відповідно до положень ст. 145-1, прописаними у законопроекті, за навмисне поширення явно неправдивих відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи або підривають її репутацію, якщо такі дії спричинили тяжкі наслідки, громадянин «карається штрафом у розмірі від двохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до одного року, чи обмеженням волі до двох років».

У разі якщо завідомо неправдиві відомості піддаються публічному демонструванню у творах або засобах масової інформації, або чиняться слідчим, прокурором чи суддею - «винуватець» карається штрафом у розмірі від п'ятисот до тисячі п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк від одного до двох років , чи обмеженням волі на строк від двох до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років».

Ще одне нововведення, на якому акцентують увагу експерти, - введення поняття «важких наслідків». Виходячи зі змісту нової норми, такими, якщо вони полягають у заподіянні матеріальних збитків, вважаються наслідки, які в п'ятдесят і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян».

Якщо діяння, передбачене статтею законопроекту, поєднане з обвинуваченням особи у скоєнні тяжкого або особливо тяжкого злочину, це загрожує покаранням у вигляді обмеження волі на строк від двох до п'яти років або позбавленням волі на строк до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

Нагадаємо, нещодавно в Росії був прийнятий закон, згідно з яким відповідальність за наклеп переведена з розряду адміністративних порушень в розряд кримінальних. Також кримінальна відповідальність за наклеп на сьогоднішній день діє у Німеччині, Франції, Польщі та інших країнах.

ForUm запитав у експертів і народних депутатів, як вони оцінюють прийнятий напередодні законопроект:

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

906