Печерський районний суд Києва провів перше засідання відносно розгляду по суті кримінальної справи щодо звинувачення екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко в незаконному підписанні у 2009 році газових контрактів з Російською Федерацією.

Розгляд справи проходив досить галасливо. У приміщенні райсуду посилено охорону. Міліція не пропускає журналістів до залу суду, мотивуючи це тим, що в приміщенні немає місця. Пара сотень прибічників Тимошенко проводили час біля будівлі суду. На Хрещатику встановлено декілька наметів білого кольору з написом «Юлія Тимошенко».

Сама екс-прем’єр поводиться досить зухвало. Суддя Печерського районного суду Києва Родіон Кирєєв навіть погрозив видалити екс-прем’єр-міністра Юлію Тимошенко із залу засідань, якщо вона продовжуватиме поводитися негідно.

«Якщо Ви не будете себе нормально вести, суд може видалити Вас як до кінця засідання, так і до завершення розгляду справи в цілому. Ви бажаєте, щоб суд поступив саме так?», - запитав Кирєєв під час засідання суду.

За словами судді, Тимошенко проявляє зверхнє ставлення до суду. Зокрема, під час засідання Тимошенко відмовилася вставати і давати прямі відповіді на запитання відносно її прізвища і місця проживання, сказав Кирєєв.

У той же час, сама Юлія Тимошенко і її захист звернулися до Європейського суду з прав людини зі скаргою на дії судді Печерського районного суду Києва Родіона Кирєєва.

«Ми разом з моїм захисником звернулися до Європейського суду з прав людини. Наша скарга вже прийнята, і ми чекатимемо позачергового розгляду, пріоритетного розгляду», - сказала Тимошенко.

Даючи характеристику судді Кирєєву і його діям на судових засіданнях, Тимошенко сказала: «Суддя Кирєєв - це не суддя, це людина, яка уповноважена, поставлена Януковичем для того, щоб провести розправу з опозицією. Це не суддя, це просто Кирєєв, який виконує сьогодні замовлення, саме тому я не сприймаю цю людину як суд, я не встаю перед таким судом, і я не кажу «Ваша честь», тому що це ганебна людина, яка порушує закон в суддівській мафії. Мантії, пробачте. Хоча, до речі, і мафія - це вірно сказано».

Також Тимошенко запевнила, що на судових засіданнях використовує виключно правові, а не політичні аргументи.

Президент України Віктор Янукович тим часом заявив, що Тимошенко будує свій захист в суді, грунтуючись на політичних, а не правових аргументах.

«Вона навіть не намагається захищатися в правовому полі. Вона називає імена, прізвища, дає їм політичні оцінки. А де правові аргументи? ... Така у неї стратегія», - сказав Президент.

Суд продовжиться наступного тижня. Навряд чи його хід зміниться принципово. Так що ж представляє собою суд над Тимошенко? Фарс чи трагедію?

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1774