Депутати парламенту Греції схвалили антикризовий пакет заходів в економіці, який дозволить врятувати країну від дефолта. За прийняття документа проголосували 155 депутатів, проти 138.

Антикризовий пакет заходів передбачає економію 28 мільярдів євро протягом подальших п'яти років. На 14,09 мільярда євро повинні збільшитися податки, а витрати бюджету - скоротитися на 14,32 мільярда євро.

Прийняття плану з оздоровлення економіки Греції, яка стала головною жертвою боргової кризи в світі, дозволить розблокувати фінансову допомогу країні від ЄС і МВФ. Ще у 2010 році Європа погодилася виділити 110 мільярдів євро Греції, але останній транш кредиту був заблокований до вживання антикризових заходів.

Перед голосуванням прем'єр-міністр Греції Георгіос Папандреу заявив, що в країни немає іншого вибору, окрім як схвалити антикризовий пакет. Глава місцевого ЦБ Георгіос Провопоулос також сказав, що голосування «проти» буде сприйнято як «самогубство». Якби антикризовий план прийнятий не був, у Греції могли б закінчитися гроші вже протягом найближчих тижнів.

Крім того, схвалення плану робить можливим виділення Греції другого антикризового кредиту від Європи. Необхідність такого кредиту зараз активно обговорюється європейськими чиновниками.

Ухвалення законопроекту про антикризові заходи проходить в Греції на тлі загального 48-годинного страйку. Греки виступають проти скорочення витрат бюджету, яке виразиться в скороченні зарплат і пенсій. 28 червня повідомлялося, що проти мітингуючих був застосований сльозоточивий газ, а 29 червня стало відомо, що поліція атакувала демонстрантів, присутніх біля будівлі парламенту.

За матеріалами «Лента.ру», «AFP», «ВПС News»

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

771