Днями міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко несподівано заявив, що у автомобілістів, які не оплачують штрафи за порушення Правил дорожнього руху, забиратимуть машини.

За його словами, нововведення впроваджуватиметься МВС спільно з Державною виконавчою службою і стосуватиметься автовласників, які не сплатили 10 і більше штрафів.

«Йдеться про тих, хто не заплатив по 10 і більше штрафів. Ухвалено рішення, що спільно з Виконавчою службою співробітники ДАІ вилучатимуть авто і виставлятимуть його на продаж, щоб компенсувати несплату штрафів», - заявив Луценко.

Судячи з усього, зачепить це нововведення багатьох. За даними Держказначейства, на сьогодні несплата штрафів дуже висока — 40% усієї нарахованої суми. До речі, у деяких регіонах машини за борги вже вилучають. Наприклад, у Дніпропетровській області у «чорному списку» числиться 50 іномарок, власники яких заборгували майже 250 тисяч гривень. Із них приблизно десять машин уже конфіскували і поставили на штрафмайданчик до погашення боргу, але поки не продають.

Юристи розходяться у своїх оцінках законності конфіскації авто. «ДАІ має повне право вилучати і продавати авто. Рішення суду для цього не потрібне, достатньо і одного протоколу про штраф за адмінпорушення, який не оскаржений упродовж 10 днів, а значить, набув чинності, але штраф не був сплачений. Тим більше, якщо таких протоколів декілька. Держвиконавці мають право самостійно переносити спроможність стягнення боргу з доходів на майно боржника, вилучати його, продавати і погашати борг», - роз'яснив юрист Василь Мірошниченко. Однак його колега Вадим Володарський радить «штрафникам» стежити, щоб була дотримана процедура вилучення, тоді її порушення можна оскаржити: «Просто так ДАІ не може зупинити машину, висадити водія, а авто забрати. Повинен бути також присутнім держвиконавець, не менше двох понятих. Вилучати авто можна тільки на автостоянці, у гаражі і обов'язково при власникові».

У той же час адвокат Олександр Цаплін стверджує, що, згідно зі статтею 50 Закону «Про виконавче провадження», борг повинні насамперед стягувати у грошовій формі. Для цього необхідно накласти арешт на рахунки і внески боржника, і лише при їх відсутності можна заарештовувати і вилучати майно. При цьому держвиконавці дійсно мають право, згідно зі ст. 5 і 55 закону, заарештовувати і вилучати майно боржника. Але пан Цаплін роз'яснив: сума боргу повинна співвідносною з вартістю майна. І боржник має право вибрати майно, на яке накладається арешт. Тому заарештовувати машину вартістю, наприклад, у 30 і більше тисяч гривень, якщо штраф складає 5000 грн., якщо у людини є дешевше майно, незаконно.

Пізніше прес-служба ДАІ роз'яснила, чому у злісних порушників ПДР і неплатників (10 і більше неоплачених штрафів) вилучають саме автомобілі. За словами керівника прес-служби Ніни Хмельовської, стаття 4 закону «Про виконавче провадження» вимагає за примусового виконання рішення суду (у тому числі й щодо накладення штрафу) у першу чергу вилучати майно боржника і лише потім — його доходи (зарплату, пенсію). Хмельовська попереджає, що інспектор ДАІ зупинятиме машину порушника, занесеного у чорний список для вилучення, навіть якщо той їде за правилами.

«Ми вже проводимо рейди, працюємо з держвиконавцями, тому все законно. Що стосується співвідносності суми штрафу і вартості авто, то ми вилучаємо предмет порушення, попереджаючи можливість недотримання ПДР», — пояснила вона.

Адвокат Вадим Володарський заперечує ДАІ: за ст. 56 згаданого закону боржник, а не виконавець, має першочергове право обрати майно, яке вилучатимуть. Юрист упевнений: «рейди» - незаконні, транспорт мають право забирати лише на стоянці або у гаражі, зупиняти авто без причини закон «Про міліцію» забороняє. Юристи радять з ДАІ судитися. Так що ж робити українцям, які «проштрафилися»?

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

2884