Україні не подобається, що Росія зловживає використовуванням своєї державної символіки на території нашої країни. Як повідомив перший заступник міністра закордонних справ, голова української частини підкомісії з питань функціонування ЧФ РФ і його перебування на території України українсько-російської міждержавної комісії Володимир Огризко, українська сторона виступає за обмеження використовування російської державної символіки Чорноморським флотом РФ. «Ми розуміємо, що діяльність Чорноморського флоту РФ, який базується на території України, пов'язана з використанням державної символіки. Але повинне бути відчуття міри. Мені здається, в жодному місті Російської Федерації немає стільки російських трикольорів, скільки в Севастополі», - заявив Огризко.

За словами Огризка, юристи українського МЗС, вивчивши закон «Про Державний прапор Російської Федерації», виявили, що судно, яке ходить під державним прапором іноземної держави повинно під час перебування у внутрішніх водах Росії або стоянки в порту РФ, крім свого прапора, піднімати, згідно з міжнародними морськими звичаями, також і російський державний прапор. Він відзначив, що, коли українська сторона запропонувала російській стороні дотримуватися таких же правил під час стоянки в Севастополі – тобто разом з російським піднімати і український, то почула від деяких російських колег, що це було б протиприродно. «Мене така позиція відверто дивує. Хіба наші прапори не можуть розвіватися поряд? Хіба це образа для росіян? Я не розумію такого відношення», - підкреслив перший заступник міністра закордонних справ України.

«Зловживання використовуванням державної символіки однієї держави на території іншої є нічим іншим, як неповагою до суверенітету останньої», - підкреслив він. За словами Огризка, «питання російської державної символіки в місцях дислокації Чорноморського флоту — це виключно питання міри, а не використовування або невикористовування прапора як такого».

«На нашу думку, слід обмежити використовування державної символіки Росії в Севастополі певною кількістю об'єктів флоту — тоді це виглядатиме нормально, а не так, як зараз, — завуальоване нав'язування певних символів», - відзначив заступник міністра.

Крім того, Володимир Огризко заявив, що Україна не дозволить Росії передислокувати нові потужні кораблі до Криму для посилення Чорноморського флоту, після 2017 року російський флот зобов'язаний покинути Севастополь, а місто «російської слави» буде перетворено на українську «мекку» для курортників. На думку українського дипломата, якщо дозволити Росії переводити до Криму більш потужні кораблі, то «неконтрольовано може зростати бойова потужність флоту». «А це може стати серйозною загрозою для безпеки України», – сказав Огризко.

За його словами, у разі посилення Чорноморського флоту, зростає і вірогідність нанесення удару супротивником по російських базах у Криму.

«Потенційна сторона конфлікту може вирішити, що база ЧФ у Севастополі представляє для неї загрозу і завдати по ній ракетного удару. Чи є це загрозою для України? Звичайно. Якщо у розпорядженні ЧФ Росії, який базується в Криму, буде потужна військова техніка і озброєння, то такий прогноз більш ніж вірогідний», – заявив Огризко.

«З нашої сторони було б абсолютно нелогічно дозволити збільшення військової присутності Росії на нашій території, а також розповсюдити пільгові умови перетину державного кордону на всі кораблі Чорноморського флоту, не одержуючи при цьому гарантій безпеки для України», – підкреслив український дипломат.

Огризко також заявив, що Чорноморський флот повинен покинути Крим після 2017 року, проте підготовку до виходу з Севастополя росіянам потрібно починати вже зараз. «Ми вже неодноразово чули з боку росіян, що 2017 рік далеко і ще рано говорити про перебазування флоту, адже попереду ще десять років. З моєї точки зору, це просто несерйозно. ЧФ РФ – потужне військове угрупування, що складається більш ніж з 500 військових кораблів, катерів допомоги і інших судів і може мати до 25 тисяч військовослужбовців. Його виведення – це справа не одного місяця і навіть року», – вважає він. «Ви порахуйте, скільки могла б отримати Україна, передусім севастопольці і кримчани, якби всі ці тисячі гектарів, сотні будівель, десятки бухт використовувалися б на користь людей. Майбутнє Севастополя – це не іноземна військова база, а українська туристична мекка», – додав Огризко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

822