Україна, Білорусь і Молдова стали основними постачальниками «рабів» до Європи. До таких висновків прийшла Міжнародна організація з міграції (МОМ). Сучасні работорговці продають «живий товар» для важких робіт на фермах, примушують займатися проституцією і жебрацтвом, а також втягують у злочинний світ.

Раніше вважалося, що число жертв торгівлі людьми в Європі загалом складає 200 тисяч чоловік на рік, проте тільки ці три країни разом з Румунією і Болгарією, за оцінкою експертів, поставляють туди, як мінімум, 225 тисяч «рабів». Експерти стверджують, що істинні масштаби торгівлі людьми в цих країнах набагато вищі, оскільки жертви сексуальної експлуатації вважають за краще не афішувати свої трагедії. На думку МОМ, Україна, Білорусь і Молдова надають недостатньо уваги боротьбі з організованою злочинністю і корупцією, які наживаються на нелегальній міграції і торгівлі людьми. Нагадаємо, на початку лютого Європейський Союз почав новий дворічний проект, направлений на викорінювання торгівлі людьми в Україні і Молдові. Як повідомили в Представництві Європейської Комісії в Україні, проект реалізовуватиметься шляхом подальшого напряму зусиль урядів і громадськості цих країн на захист потерпілих від торгівлі людьми і їх соціально-економічну реінтеграцію, підтримку правоохоронних органів, законодавчої і судової гілок влади в боротьбі із злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми, а також на попередження цих злочинів і лобіювання інтересів потерпілих.


Проект щодо протидії торгівлі людьми в Україні і Молдові здійснюється Міжнародною організацією з міграції. Його загальний бюджет складає більше 2 мільйонів євро, внесок ЄС в який складає 1,728 тисяч євро. Проект підтримує сучасні національні механізми напряму з метою збільшення кількості виявлених потерпілих від торгівлі людьми і надання їм реінтеграційної допомоги, зокрема медичної, психологічної, юридичної і фінансової, професійних тренінгів і програм сімейної реабілітації, а також можливостей установи власного бізнесу через мережу з понад 30 неурядових організацій, правоохоронних органів і інших урядових установ.

Надання підтримки правоохоронним органам, законодавчій і судовій гілкам влади в рамках проекту здійснюється через спеціальні заходи, направлені на сприяння ефективній міжнародній співпраці правоохоронних органів щодо офіційного обміну оперативною і доказовою інформацією; захист прав потерпілих від торгівлі людьми через ефективне представництво їх інтересів у судах; підвищення професійного рівня суддів. Планується залучити більше 90 релігійних організацій, профспілок, університетів і громадських організацій, щоб забезпечити значний і ефективний результат і підтримати стабільний розвиток в Україні і Молдові. На переконання Представництва Єврокомісії в Україні, цей проект дозволить укріпити здатність уряду України управляти легальною трудовою міграцією, опосередковано вирішуючи проблему торгівлі людьми, і полегшить захист прав українських мігрантів за кордоном.

Раніше, 7 лютого, Генеральна Прокуратура України і Міжнародна організація з міграції підписали угоду про співпрацю.

Підписання цього документа стало логічним продовженням співпраці між двома установами, яке здійснюється протягом останніх п'яти років. Угодою передбачається співпраця у сфері попередження і боротьби з незаконною міграцією і торгівлею людьми.

Під час зустрічі сторони обговорили перспективні форми подальшої співпраці в цій сфері. Основними напрямами взаємодії визначені інформаційний обмін, спільне проведення заходів щодо підвищення кваліфікації і реалізації навчальних програм, а також технічна допомога.

Як повідомляв ForUm, в 2005 році Міністерство закордонних справ України і Міністерство внутрішніх справ України підписали угоди про співпрацю з Міжнародною організацією з міграції.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

823