Вчора о 10.00 за київським часом Верховна Рада, яка вперше обрана на пропорційній основі і додала рік до своєї традиційно чотирирічної каденції, нарешті зібралася на перше своє засідання. Все як завжди: гімн, депутати в костюмах з краватками, гарно вбрані депутатки, промова Президента, суперечки, дрібні конфлікти. В останньому досягли успіху представники Партії регіонів Ярослав Сухий і лідер КПУ Петро Симоненко. Їм не сподобалася ідея «помаранчевих фракцій» зустрітися наступного разу у вузькому парламентському колі 7червня. Правда, 240 народним депутатам така ініціатива припала до смаку.

З традиційного меню – формування фракцій, правда, зважаючи на зміни в Конституцію, вони втратили низку функцій. Вчора у Верховній Раді була створена фракція Партії регіонів, до якої ввійшли 165 депутатів. Її головою був обраний Віктор Янукович старший, його заступником стала Раїса Богатирьова, Євгеній Кушнарьов, Микола Азаров і інші парламентарії з цієї фракції.

До фракції Блоку Юлії Тимошенко ввійшли 129 народних депутатів, а головою цієї фракції стала лідер однойменного блоку. Її заступниками були обрані Олександр Турчинов, Василь Онопенко і Микола Томенко.

До фракції блоку «Наша Україна» ввійшли 80 народних депутатів, а головою фракції став Роман Безсмертний. Фракція СПУ налічує 33 парламентарії, її головою обраний Олександр Мороз, його заступником - Йосип Вінський. До фракції КПУ увійшов 21 народний депутат, її головою став Петро Симоненко, а його заступником - Валентин Матвєєв.

З новацій – обличчя зірок, політологів, журналістів, які перекочували на хвилі нелегкої парламентської кампанії в розряд депутатів. Руслану привітали з днем народженням. Спортсмени також зустрічалися в натовпі депутатів. Але це до новацій вже давно не відноситься. А ось водіїв, дітей депутатів, прес-секретарів з депутатськими значками до новин зарахувати можна.

Передчуття коаліції – це теж з розряду маловивченого. У зв'язку з цим створили робочу групу, яка до другого засідання парламенту має виробити якусь угоду. Тарасюк упевнений - група з завданням впорається «Ми чітко знаємо, над чим нам потрібно працювати, ми знаємо конкретно, чого ми хочемо, ми сьогодні встановили мету, і не випадково Верховна Рада підтримала пропозицію про перерву в роботі парламенту до 7 червня».

На переконання, Тарасюка, це саме той термін, який члени робочої групи визначили для себе як термін завершення опрацьовування угоди про коаліцію.

Після цього, за його словами, у Верховній Раді буде представлена програма коаліції і запропонована низка пропозицій з розподілу сфер відповідальності, і таким чином парламент матиме нагоду активно включитися в роботу.

Стосовно Гаранта, то він у вищезазначеній промові нагадав депутатам для чого вони тут власне зібралися. Він закликав нардепів пам'ятати про те, що народ обрав його і новий парламент на визначений Конституцією термін. «Шановні представники народу, давайте пам'ятати про те, що Президента і склад Верховної Ради України народ обирає на визначений Конституцією термін. Влада тимчасова, а нація і країна - вічні. Хай Бог нам у цьому допомагає!», - підкреслив Президент.

Президент України Віктор Ющенко нагадав, що чекає від Верховної Ради і Кабінету Міністрів України підтримки його законодавчих ініціатив. Зокрема Ющенко відзначив, що це торкається його ініціатив про створення національного бюро розслідування, введення судової реформи, реформи органів правопорядку і протидії корупції. Крім цього, новий парламент, як орган діючої влади, повинен брати участь у створенні умов для економічного прориву. «Нам потрібна нова філософія економічної політики. Я бачу декілька основних пружин, введення яких в дію може забезпечити нам економічний прорив: нова фіскальна політика, детінізація національної економіки, бездефіцитність державних витрат, обмеження адміністративного втручання в економіку, опора на нові технології, ощадливість у ресурсах і особливо енергетичних, лібералізація базових ціноутворюючих процесів і продовження соціальних реформ. Організація такої філософії дозволить забезпечити щорічне зростання на рівні не нижче 5-7%, а це той мінімум, який необхідний нації для продовження початих соціальних реформ», - відзначив глава держави.

Крім того, він закликав новий парламент сприяти зміцненню української нації і забезпечити цілісність України. «Це наше спільне завдання», - підсумував Ющенко.

Депутати слухали, місцями переривали виступ оплесками. Мабуть погоджувалися. ВРУ 5 скликання стартувала.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

703