З початку військового вторгнення рф в Україну кіберполіцейські викрили 106 осіб на вчиненні шахрайства в інтернеті. За вказаними фактами відкрито кримінальні провадження, повідомляє прес-служба відомства.

Найпоширенішими схемами шахрайства в умовах воєнного стану є псевдоблагодійність, пропозиції з оренди неіснуючого житла, фейкові пасажирські перевезення та продаж неіснуючих товарів, зокрема й військової амуніції.

Також правоохоронці фіксують випадки шахрайства під виглядом організації переправлення через державний кордон чоловіків призовного віку, шахрайства під приводом надання інформації щодо безвісно зниклих громадян.

Загалом правоохоронці перевірили 234 осіб на причетність до протиправної діяльності, провели 25 обшуків в оселях та місцях перебування зловмисників. Встановлено 106 онлайн-шахраїв.

За даними фактами відкрито кримінальні провадження.

Кіберполіція закликає громадян перераховувати гроші тільки на рахунки офіційних благодійних фондів, рахунки, вказані на сайті НБУ, або через додаток «Дія». Громадянам варто, за можливості, надавати перевагу післяплаті за товари та послуги.

Також застерігаємо від замовлення документів, що нібито дозволять перетнути кордон чоловікам у віці 18-60 років. Окрім ризику потрапити на гачок шахраїв, замовникам фейкових документів загрожує кримінальна відповідальність.

Крім цього, не переходьте за посиланнями, що надходять через смс-повідомлення або месенджери, адже існує ймовірність стати жертвами фішингу. Користуйтесь тільки офіційним додатком «Дія» та офіційними додатками банківських установ, які дозволяють отримати виплати на картки, емітовані ними. Не вводьте на сторонніх ресурсах персональні або банківські дані. Пам’ятайте: якщо вас просять перерахувати гроші на послуги нотаріусу або сплатити комісію для отримання державних виплат, ймовірно, вас намагається ошукати аферист.

Громадян, що стали жертвами шахрайства, просимо повідомляти про це на електронну скриньку Сервісної служби кіберполіції: [email protected].

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

34