Громадянина України Євгена Лавренчука, незаконно затриманого у Неаполі в грудні 2021 року за запитом Росії про його екстрадицію, звільнено, повідомила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

«Суд Неаполя виніс остаточне рішення щодо звільнення Євгена, визнавши звинувачення проти нього за сторони РФ сфабрикованими, а мотиви переслідування – політичними. Рішення стало результатом ініційованого мною звернення Національної поліції України до Інтерполу щодо зловживання Росією відомостями в інформаційній системі Інтерпол», - зазначила вона.

За результатами цього звернення відомості щодо громадянина України Євгена Лавренчука, які оброблялися в обліках Інтерполу за запитом Національного центрального бюро Інтерполу в Російській Федерації були видалені через їх невідповідність положенням статті 3 Статуту Інтерполу, згідно з якою суворо заборонено здійснювати будь-яке втручання або діяльність політичного, військового, релігійного або расового характеру.

У свою чергу суд Неаполя поставив крапку у цьому процесі та звільнив Лавренчука.

Омбудсмен висловила вдячність міністру юстиціі Італії Марті Картабіа, голові Національної поліції України Ігорю Клименку, консульській службі України в Італіі, завдяки спільним зусиллям політв’язня Кремля  Лавренчука вдалось врятувати.

13 грудня 2021 року український режисер Євген Лавренчук на своїй сторінці у фейсбуці повідомив, що починає працювати з ізраїльською компанією Jerusalem Lyric Opera Studio & Festival. 15 грудня він вилетів з Тель-Авіва до Львова з пересадкою в Неаполі. На 17 грудня був квиток в Україну, але його затримали на аеродромі на запит російської сторони про екстрадицію. З того часу художник перебуває у слідчому ізоляторі у Неаполі.

Згідно з рішенням російського суду в липні 2020 року, Євгена Лавренчука звинувачують у фінансових зловживаннях у Росії вісім років тому. Тоді він працював на посаді художнього керівника «Польського театру у Москві».

Євген Лавренчук – український театральний режисер, з 2018 до березня 2021 року був головним режисером Одеського національного академічного театру опери та балету. Лауреат державної театральної премії України імені Леся Курбаса за постановку опери Травіату Джузеппе Верді.

Лавренчук також є організатором Всеукраїнського оперного форуму Opera Ua та засновником та керівником Першої української школи театру та кіно. Євген навчався режисурі у Москві на курсі Романа Віктюка. Був засновником Польського театру у Москві. Працював режисером в Одеському академічному російському драматичному театрі, ставив вистави у Томську та Москві. У 2015 році Лавренчук повернувся до України через моральну неможливість працювати на території держави-агресора. Наприкінці 2020 року отримав контракт на роботу в Тель-Авіві.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

30