Ввечері 15 березня колишньому генеральному прокурору Руслану Рябошапці українські прикордонники відмовили у перетині кордону. Експосадовець пояснив, що виїхати до Франції йому треба терміново — для того, щоб допомогти хворій матері.

Одним із перших про це повідомив народний депутат від «Слуги народу» Максим Бужанський.

Він писав, що «втекти» Рябошапка нібито намагався через КПП «Косіно». Для цього «представився не лише Рябошапкою, а й батьком трьох дітей».

«Але прикордонників збентежили дві дрібні деталі… Рябошапка не зміг пред'явити дітей, яких кудись супроводжував за кордон, і показати хоч якийсь документ, що підтверджує, що він їхній батько», — написав депутат.

Відтак прикордонники примусово повернули колишнього генпрокурора в Україну, оскільки він — призовного віку.

Сам Рябошапка у коментарі ЗМІ сказав, що історія з «п’ятигодинним трешем» на КПП щодо перевірки загальновідомого факту наявності на його утриманні трьох неповнолітніх є «огидною». Мовляв, під час війни Офіс президента «займаються дріб’язковою помстою політичним опонентам».

«Влада поводила себе неадекватно до війни та продовжує це робити під час війни. Огидно, але очікувано, є і те, що влада влаштовує розбірки з опонентами за допомогою проросійської гниди, відомого захисника «руского міра», — зазначив він.

Рябошапка каже, що перебував у Франції, коли отримав інформацію про можливий напад росії. Тому, мовляв, напередодні війни повернувся до країни, і весь час був тут та опікувався гуманітарними питаннями.

«Моя дружина разом із земляками займається збором гуманітарної допомоги та допомогою біженцям. Моя тимчасова поїздка до Франції пов’язана із необхідністю вирішення невідкладних питань, пов’язаних зі здоров‘ям членів моєї сім’ї, і які вимагали моєї присутності», — додав він.

Колишній генпрокурор каже, що він має терміново виїхати, бо його матері у Франції потрібна операція — жінка практично не ходить.

Речник ДПСУ Андрій Демченко зазначив, що він не може розголошувати інформацію про третіх осіб. І додав, що зараз заборонено виїзд чоловікам, громадянам України віком від 18 до 60, за винятком окремих категорій.

«Якщо хтось не підпадає під такі виключення, вони отримують відмову в перетині кордону», — зазначив він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

37