Щороку українські водії стикаються з однією і тією ж проблемою: з таненням снігу відремонтовані минулої весни дороги знову перетворюються на асфальтовану смугу перешкод у вигляді ям.

Нещодавно на своїй сторінці у Facebook прем'єр-міністр України Микола Азаров написав, що дороги псуються переважно через перепад температур.

«Перш за все, велика кількість переходів від мінуса до плюса. Поясню на прикладі: плюс – сніг розтанув, вода потрапила у тріщину на дорозі; мінус – вода замерзла, перетворилася на лід, тріщина розширилася, проїхала машина – тріщина стала ще більшою, а потім знову плюс і мінус. У результаті відбувається дуже швидке руйнування дорожнього полотна», - зазначив Азаров.

При цьому глава уряду додав, що подібні процеси відбуваються на неякісних ділянках доріг. На прокладення ж магістралей за всіма технологіями часто не вистачає грошей.

Разом з тим на останньому засіданні Кабінету Міністрів України прем'єр доручив віце-прем'єр-міністру Олександру Вілкулу взяти під особистий контроль організацію невідкладного ремонту та підготовку до планових ремонтів автодоріг.

«Руйнується дорожнє покриття на міських вулицях, комунальних дорогах, на старих автомобільних дорогах загального користування. Як кажуть, без сліз неможливо дивитися на автомобільну дорогу Київ – Одеса, на ділянку дороги Хмельницький – Чернівці і т.д. Або спробуйте, наприклад, проїхати із Сум до Києва», - заявив він.

Залишає бажати кращого і якість доріг комунальної власності. «Жоден обласний центр не може похвалитися хорошими дорогами», - заявив прем'єр-міністр, розпорядившись разом з Міністерством фінансів розглянути стан справ у регіонах і терміново надати допомогу там, де місцевих сил недостатньо, «а разом з «Укравтодором» розробити оптимальний план-графік ремонту доріг державного значення».

У Києві збираються впоратися з ремонтом міських доріг до травневих свят. Також, за словами глави КМДА Олександра Попова, буде продовжено реконструкцію, яка розпочалася ще у минулому році. За його словами, у столиці необхідно замінити 20 тисяч квадратних метрів дорожнього покриття. Вже розпочалися роботи з «холодним асфальтом», який можна класти при температурі нижче нуля, однак основний обсяг робіт проведуть після того, як температура повітря стане не менше 8 градусів тепла.

За словами прем'єра, і у «Укравтодору», і на місцях є потенційні можливості для розгортання робіт щодо відновлення пошкодженого дорожнього покриття, а також для облаштування доріг і вулиць у населених пунктах.

«Зрозуміло, що зараз несприятливі умови для повноцінного ремонту дорожнього покриття. Але, принаймні, ліквідувати небезпечні ділянки та якісно підготуватися до планових ремонтів і почати їх, як тільки дозволять погодні умови», - підкреслив Азаров.

Скільки простоять «залатані дірки» – питання часу. ForUm же вирішив розпитати у фахівців галузі про те, що ж необхідно сьогодні зробити, щоб виїзди шляховиків на ремонт магістралей стали не марнуванням часу і коштів, а гарантували якість?

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

733