Центральна виборча комісія дозволила українцям міняти тимчасове місце голосування тільки у рамках одного округу. У такий спосіб на наступних парламентських виборах хочуть уникнути масових фальсифікацій і виборчих «каруселей».

Для забезпечення прозорості виборчого процесу ЦВК внесла зміни до своєї постанови від 13 вересня 2012 року.

Як пояснила доповідач з цього питання, секретар Центрвиборчкому Тетяна Лукаш, «незважаючи на те, що Комісія посилила вимоги до документів для тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси на виборах 28 жовтня 2012 року, на жаль, ми повинні констатувати, що зловживання цим важливим статутом не призупинилися», - сказала вона.

«На сьогоднішній момент в органи ведення Реєстру продовжують надходити заяви від виборців, які намагаються обґрунтувати бажання змінити місце голосування без зміни виборчої адреси. Такі заяви мають масовий характер, і ЦВК змушена внести зміни у порядок, сформувавши основні вимоги», - сказала секретар Центрвиборчкому.

Відтепер орган ведення Реєстру зможе змінити місце голосування виборця на іншу звичайну виборчу дільницю у межах одномандатного виборчого округу, до якого цей виборець належить на підставі відомостей Реєстру про його виборчу адресу. Втім, це не стосується членів ОВК.

Крім того, органи ведення Реєстру при необхідності отримали право перевіряти відомості про виборця, який бажає тимчасово поміняти місце голосування за засобам звернення в органи МВС.

Чи допоможе це обмеження провести вибори до Верховної Ради України 28 жовтня чесно і відкрито, ForUm запитав у політиків і експертів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

785