Сьогодні і завтра в Харкові відбудуться переговори керівників міністерств закордонних справ України і Російської Федерації, а також їх зустріч з главами прикордонних регіонів, представниками міністерств і відомств двох держав.

В.о. міністра закордонних справ України Володимир Хандогій і глава зовнішньополітичного відомства Росії Сергій Лавров планують обговорити широкий спектр питань двосторонньої співпраці в політичній, економічній і гуманітарній сферах, а також міжнародну і регіональну проблематику.

Зустріч з главами прикордонних регіонів, міністерств і відомств України і Російської Федерації буде присвячена питанням активізації міжрегіональної і прикордонної співпраці двох держав, а також сприянню розвитку економічного й інвестиційного потенціалів відповідних регіонів України і Росії. Серед них проблематика перебування і функціонування Чорноморського флоту Росії на території України, Азово-Керченське врегулювання, прикордонні питання, реалізація великих гуманітарних проектів, актуальні міжнародні теми, включаючи майбутнє проведення Ради глав держав і Ради міністрів закордонних справ Співдружності Незалежних Держав у Кишиневі.

На зустріч у форматі «віч-на-віч» відведено 30 хвилин. Потім до керівників міністерств приєднаються делегації зовнішньополітичних відомств двох держав, щоб продовжити обговорення актуальних проблем двосторонніх відносин.

Наступного дня - 7 жовтня - у Сергія Лаврова і Володимира Хандогія запланована зустріч з керівниками прикордонних областей двох країн. У ній візьмуть участь представники прикордонних, митних, транспортних, міграційних відомств Росії і України. Питання міжрегіональної і прикордонної співпраці будуть головними на порядку денному російсько-української зустрічі. За словами офіційного представника МЗС РФ Андрія Нестеренка, однією з центральних тем стане створення належних умов для вільного пересування наших громадян через кордон, спрощення прикордонних і митних формальностей.

Раніше планувалося, що в жовтні в Харкові зустрінуться прем'єр-міністри Росії і України Володимир Путін і Юлія Тимошенко. Юлія Тимошенко запросила Володимира Путіна до Харкова для проведення чергового засідання комітету з економічної співпраці російсько-української міждержавної комісії на зустрічі, яка відбулася 1 вересня в польському Гданьську, де прем'єри брали участь у міжнародних заходах, присвячених 70-й річниці початку Другої світової війни.

Згодом візит Володимира Путіна до України був перенесений. Прес-секретар російського прем'єра Дмитро Пєсков повідомив, що зустріч прем'єрів, можливо, пройде в листопаді поточного року в Ялті в рамках зустрічі глав урядів СНД.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1586