Днями Німеччина пережила те, що має пережити Україна через чотири з гаком місяці – парламентські вибори. Переможцем став Християнсько-демократичний союз, очолюваний чинним канцлером ФРН Ангелою Меркель. ХДС/ХСС отримав 33% голосів виборців, партія «Вільні демократи» набрала 14,6%, що дозволяє цим двом силам сформувати коаліційний уряд. На другому місці – Соціал-демократична партія Франка-Вальтера Штайнмаєра, у неї 23 %.

Таким чином, канцлером залишиться 55-річна Ангела Меркель. Вийшовши до соратників з новиною про перемогу, вона буквально світилася від щастя - збулася її політична мрія - вона позбулася нав'язаної їй чотири роки тому коаліції з традиційним противником - соціал-демократами. «Дорогі друзі, ви щасливі і я щаслива теж. Разом ми добилися сьогодні головної мети цих виборів – більшості і стабільності у новому уряді Німеччини», - заявила Ангела Меркель.

Отримавши найменшу кількість голосів виборців з часів Другої світової війни, лідер соціал-демократів і нинішній глава МЗС Франк Вальтер Штейнмаєр уже заявив, що йде в опозицію.

А ось пост міністра закордонних справ, судячи з усього, займе лідер «Вільних демократів» 47-річний Гідо Вестервелле (його головним радником на цій посаді стане легендарний німецький дипломат Ганс Дітріх Геншер — керівник МЗС ФРН з 1972 по 1992 рік). Гідо Вестервелле — яскрава фігура. Він один із небагатьох політиків, який не приховує своєї нетрадиційної сексуальної орієнтації. Вестервелле давно живе сім'єю зі своїм другом-бізнесменом, який займається організацією спортивних подій, Міхаелем Мронцом, і навіть заявився з ним на 50-річчя Меркель. Німецька преса називає Вестервелле шоуменом і дає йому таку характеристику: «він привабливий, спортивний, любить ходити на тусовки і дає інтерв'ю гей-журналам».

Посол Німеччини в Україні Ганс-Юрген Гаймзет прогнозує зближення України з Європейським Союзом після можливого призначення міністром закордонних справ Німеччини Гідо Вестервелле. «Звичайно, я хочу сказати, що європейська політика отримає новий імпульс, і ми конкретно над цим працюватимемо, щоб наблизити Україну до Європейського Союзу», - сказав Гаймзет.

При цьому він не назвав конкретні терміни такого зближення, зазначивши, що це залежить від України.

Проте більшість експертів вважають, що Вестервелле не сильно поміняє зовнішній курс Німеччини. Його і надалі визначатиме канцлер Меркель, яка відома своїм скептичним ставленням до України. Чого ж чекати нашій державі від нового «старого» німецького прем'єра? Подує «вітерець надії» із Німеччини, чи перед Україною остаточно зачинять усі двері?

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1567