Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова має дані про викрадення російськими військовими українських цивільних чоловіків, яких вони потім видають за військовополонених.

«Є свідчення, що відступаючи з Київської області, російські війська викрадали цивільних українців, яких тепер демонструють у російських ЗМІ як «полонених» військовослужбовців Збройних сил України. Наших громадян перевдягли у військову форму та змушують брати участь у пропагандистських відео-роликах в YouTube та на телеканалах. Одного із чоловіків на відео впізнали його рідні», – написала вона.

Про масове захоплення мирних жителів стало відомо також від звільненого з російського полону українського військовослужбовця, який повідомив про перебування у СІЗО Курська (РФ) понад 40 наших цивільних полонених.

Крім того, у рашистських ЗМІ вчора з’явилась інформація про нібито ліквідацію 93 «українських дезертирів» з Маріуполя, які втікали в цивільному одязі. Фактично це може свідчити про масову страту цивільних громадян України.

«Такі дії РФ є військовим злочином та злочином проти людяності відповідно до статей 7 та 8 Римського статуту міжнародного кримінального суду та прямим порушенням статей 3 та 34 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, статей 9 і 21 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права і статті 5 Європейської конвенції з прав людини», - підкреслила омбудсмен.

Вона закликала Комісію ООН з розслідування порушень прав людини під час вторгнення Росії в Україну та експертну місію, створену державами-учасницями ОБСЄ відповідно до Московського механізму, врахувати ці злочини та порушення прав людини РФ в Україні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

39
Теги