Понад 400 жителів смт Гостомель Бучанського району Київської області вважаються зниклими безвісти після 35 днів російської окупації, повідомив голова Гостомельської селищної військової адміністрації Тарас Думенко.

«Підвали Гостомеля ми зараз оглядаємо спільно з ДСНС і працівниками патрульної поліції. У нас є близько 1 200 мешканців, зв’язок із якими підтверджено і які інформують нас про місцезнаходження тих чи інших людей, які виїхали», - сказав він в інтерв'ю «Громадському радіо».

З його слів, у Гостомелі було знайдено не так багато тіл, однак убитих жителів було знайдено у селах Гостомельської об'єднаної територіальної громади та у сусідньому м. Бучі. «Треба розуміти, що окупанти переміщували людей. У нас є підтверджені дані, що люди з Глібівки потрапляли в Гостомель, а потім з ними зникав зв’язок», - розповів голова селищної адміністрації.

Думенко також зазначив, що росіяни «підчищали сліди своїх звірств». «Ти міг рухатись у напрямку Гостомеля і вздовж дороги стояли розстріляні автомобілі з тілами, включно з дітьми. І міг повертатись назад - а цих тіл вже не було. Моя гіпотеза в тому, що чим спокійніше почували себе окупанти на якійсь території, чим далі вони були від лінії фронту, тим ретельніше вони замітали свої сліди», - вважає голова адміністрації.

Він нагадав, що у Гостомелі російські війська вбили селищного голову Юрія Прилипка, разом із ним загинули також волонтери Руслан Карпенко та Іван Зоря, тіла яких було знайдено. «Але окремо в нас є лікарка, яка 35 днів надавала медичну допомогу сама, в Гостомелі, будучи в окупації та під обстрілами. У неї 12 днів тому забрали чоловіка і сина. Ми досі їх розшукуємо. Ми шукаємо зараз тіло начальника пожежної частини Гостомельського аеропорту, і також не можемо знайти», - розповів Думенко.

За його оцінками, нині у Гостомельській громаді, яка, крім Гостомеля, охоплює села Горенка, Мощун та Озера, проживають майже 5 тисяч людей. Станом на 2020 рік у громаді проживали 25,8 тис. жителів, у Гостомелі 16,9 тис.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

34