Україна сподівається найближчим часом повернути полонених українських військових з острова Зміїний, обмінявши їх на російських моряків.

Про це розповіла в інтерв'ю Суспільному міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

«Тут є моряки, ми до речі врятували 11 моряків і готові їх віддати, для чого вони нам потрібні, нехай лише віддадуть наших людей», — розповіла Верещук.

«Вони (РФ) виявили бажання забрати своїх моряків, яких, до речі, врятували, вони тонули у чорному морі. І я сподіваюсь, що ми найближчим часом їх заберемо. Але справа у тому, що там не тільки моряки, а, як виявилось, 92 особи, якщо не помиляюсь, яких вони захопили у полон», — відповіла Верещук на питання щодо українських моряків.

Водночас міністр розповіла про звернення до неї Уповноваженої з прав людини в РФ Татьяни Москалькової щодо можливості паритетного обміну: моряка на моряка, водія на водія тощо.

«Я кажу — добре, але скажіть мені, будь ласка, а кого нам міняти на наших міських голів, яких захопили окупанти в полон? Нам треба теж захоплювати ваших цивільних? Що нам зробити, якщо ви кажете про паритетний обмін? Військовополонені, вони мають свій порядок обміну, є картки, які подає РФ, які подаємо ми», — зауважила Верещук.

Острів Зміїний, що входить до Кілійського району Одеської області, 24 лютого атакували російські війська. На острові перебували 13 прикордонників. Спочатку військові отримали пропозицію здатися, на яку відповіли відмовою. Після цього на Зміїний почався ракетно-артилерійській удар. О 22:05 24 лютого острів захопили.

Інформація про те, що прикордонники, які обороняли острів Зміїний, вижили й були захоплені в полон, з'явилася в російських ЗМІ 26 лютого.

1 березня ЗСУ ідентифікували більшість прикордонників з острова Зміїний, аналізуючи російські відео.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

54