Російських військовополонених обмінюватимуть, або вони нестимуть покарання в Україні, повідомила  віце-прем’єр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, голова штабу з питань поводження із військовополоненими Ірина Верещук.

«Звісно, ми не варвари й не орда, якою є російська армія. Ми працюватимемо, як визначено міжнародним гуманітарним правом. І обмінний фонд ми обов’язково сформуємо. Російських військовополонених обмінюватимуть, або вони нестимуть покарання в Україні», - пояснила міністр.

На думку Верещук, система міжнародного гуманітарного права та інституцій наразі потребує осучаснення і вдосконалення. Адже, приміром, відомі Женевські конвенції фактично із 1949 року не працюють.

«Світ змінився. Нинішні війни – неконвенційні. Такі держави, як Росія, ігнорують міжнародне право, хоча вони є підписантами Женевської конвенції. Але Росія сповна відповідатиме за те, що накоїла: за військові злочини і за злочини проти людства й цивільного населення. Проте ці конвенції, як і завдання й місію Міжнародного комітету Червоного Хреста, слід переглядати», - каже  Верещук.

Очільниця Мінреінтеграції доповіла, що вже зараз у сфері поводження із військовополоненими в Україні впорядковано необхідну нормативно-правову базу, розроблено порядок дій, створено Координаційний штаб та визначено відповідальних секретарів.

Верещук зазначила, що російська влада не надто опікується долею своїх загиблих військових, як і поранених – їх почасти не виносять з поля бою. Отже, у такій ситуації важко прогнозувати, наскільки російська сторона цікавитиметься тими своїми солдатами і офіцерами, які опиняться за ґратами в Україні.

«Зараз діє система обміну військовополоненими, в яку залучений МКЧХ. На кожного з полонених заповнюють спеціальні картки, їх надсилають у Червоний Хрест. Я вже бачила списки, і мене вражають роки народження дітей, яких РФ відправила на війну: 2002, 2003-й... Я шокована. Адже раніше казали, що це професійна армія Росії, а воюють фактично діти», – сказала Верещук.

Раніше в МВС заявляли, що полонені російські військові будуть працювати на відновлення економіки України.

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом