Віце-прем'єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук закликає Російську Федерацію дотриматися взятих на себе офіційних зобов'язань щодо забезпечення евакуації цивільного населення тими гуманітарними коридорами, які були погоджені за участю Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ).

Як розповіла Ірина Верещук на брифінгу, о 5:30 ранку 9 березня Україна отримала повідомлення від російської сторони щодо погодження маршрутів, які раніше запропонувала наша держава, а також повідомлення про направлення листа на ім'я МКЧХ з таким погодженням.

«Військові погодилися припинити вогонь з 9:00 до 21:00 поточного дня. Отже, сьогодні з 9-ї години ранку запроваджується режим припинення вогню на таких маршрутах: Енергодар – Запоріжжя, із Сум у напрямку Полтави, з Маріуполя в напрямку Запоріжжя, з Волновахи Донецької області в напрямку Покровська Донецької області, з Ізюма Харківської області в напрямку Лозової Харківської області, а також з міст Ворзель, Буча, Бородянка, Ірпінь, Гостомель Київської області в Київ через Стоянку, Білогородку», – повідомила Верещук.

Окремо вона зупинилася на Ворзелі, де є дитячий будинок, у якому зараз перебувають близько 55 вихованців і 26 осіб персоналу. Буде окрема операція з евакуації цього закладу.

Віце-прем'єр-міністр наголосила, що Російська Федерація взяла на себе офіційні публічні зобов'язання припинити вогонь з 9-ї години ранку 9 березня. При цьому Ірина Верещук зауважила, що вже є негативний досвід, коли взяті зобов'язання не спрацьовували. Це було на напрямках Маріуполь – Запоріжжя і Волноваха – Покровськ.

«До мене звертаються мешканці Волновахи й дуже просять, щоб сьогодні обіцянка Російської Федерації була виконана, і люди змогли покинути місця, де вони зараз укриваються від вогню «Градів» і нищівного вогню, який їх убиває. Ми дуже просимо збройні сили РФ дотриматися взятих на себе зобов'язань і припинити вогонь з 9:00 до 21:00. Так, як ми й домовлялися», – зазначила Верещук.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

29