Наприкінці вересня у Криму стартують зйомки художнього фільму «Хайтарма» («Повернення»), який розповідає про трагічну сторінку із життя кримських татар – сталінської депортації 1944 року.

Про це в інтерв'ю «ZN.UА» повідомив відомий в Україні актор і режисер Ахтем Сейтаблаєв – зірка Київського театру на Лівому березі Дніпра, постановник фільмів «Темні води», «Операція «Чегевара» та інших.

«Це буде фільм про трагічну сторінку мого народу – про кримських татар. Сама ж історія буде заснована на долі двічі Героя СРСР, льотчика-винищувача Амет-Хана Султана, який брав участь у визволенні Криму у складі Восьмої повітряної армії. У складі цієї ж армії він звільняв і Севастополь – 9 травня 1944 року. Він отримав короткострокову відпустку, тому що командир полку знав, що він уродженець Алупки... А 18 травня 1944 року о 4-ій ранку за наказом Сталіна почалася депортація кримських татар за звинуваченням нібито у зраді та співпраці з фашистами», - розповів Сейтаблаєв.

За словами режисера, стадія активної підготовки до створення фільму розпочнеться з середини липня, а наприкінці вересня почнуться зйомки.

«Робоча назва – «Хайтарма». У перекладі з татарської – «Повернення». Ще це назва найголовнішого татарського танцю. По композиції це парний танець чоловіка і жінки, у якому музична і хореографічна частини мають свої повтори, «рондо». Для мене така назва – стислий зміст тієї чи іншої історії. Мовляв, не тільки погане, але і хороше повертається», - сказав він.

Картина буде зніматися на приватні гроші. «Слава Богу, що знайшовся кримський татарин, який виявив бажання і хоче, щоб фільм відбувся», - зазначив Сейтаблаєв.

Попередньо бюджет картини складе близько 2,5 млн доларів. Основні витрати підуть на реконструкцію колишніх подій: це костюми, зброя, техніка, потяги, машини, літаки. Локаціями для зйомок стануть Алупка, Бахчисарайський район, Судак.

«Мрію, щоб фільм побачило якомога більше кримських татар, яких по світу живе немало», - розповів режисер.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

392