Визволені з російського полону жінки-військовослужбовиці зазнали катувань і жорстокого поводження, заявила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

За її інформацією, жінок вивезли на територію Білорусі, а потім до СІЗО в Брянську (РФ), де вони піддавалися катуванню та погрозам.

«Полонених роздягали догола в присутності чоловіків, змушували присідати, обрізали волосся та постійно проводили допити, намагаючись зламати морально. Декого з жінок-військовополонених примушували брати участь в зйомках пропагандистських сюжетів, вимагаючи перейти на російську мову», - наголосила омбудсмен.

Як зазначила Денісова, такі дії з боку РФ є порушенням статті 13 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, в якій наголошується на гуманному поводженні з військовополоненими. Вони завжди повинні бути захищеними, зокрема від актів насилля чи залякування, а також від образ та цікавості публіки.

Омбудсмен закликала Комісію ООН з розслідування порушень прав людини під час вторгнення Росії в Україну та експертну місію, створену державами-учасницями ОБСЄ відповідно до Московського механізму, врахувати ці порушення прав військовополонених громадян України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

33
Теги