Високий представник Європейського Союзу Жозеп Боррель від імені всього Союзу виступив із заявою, в якій назвав звірства російських окупантів «істинним обличчям» війни, яку Росія веде проти України, та запевнив, що всі винні будуть притягнуті до відповідальності.

Текст заяви розповсюджений у понеділок у Брюсселі, передає Інтерфакс-Україна.

«Європейський Союз найрішучішим чином засуджує повідомлення про звірства, здійснені російськими збройними силами у низці звільнених окупованих українських міст. Картини великої кількості жертв серед цивільного населення, а також руйнування громадянської інфраструктури, що западають у пам'ять, показують істинне обличчя жорстокої агресивної війни, яку Росія веде проти України та її народу. Погроми у Бучі та інших українських містах будуть внесені до списку звірств, скоєних на європейській землі», - йдеться у заяві.

Боррель поклав усю відповідальність за «злочини, скоєні тоді, коли вони фактично контролювали цей район, на російську владу», оскільки на ці райони поширювалося міжнародне право окупації.

«Винні у воєнних злочинах та інших серйозних порушеннях, а також відповідальні державні чиновники та воєначальники будуть притягнуті до відповідальності. Європейський Союз підтримує всі заходи щодо забезпечення відповідальності за порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права в Україні з боку збройних сил Росії», - йдеться у тексті.

У зв'язку з цим Боррель констатував, що ЄС повністю підтримує розпочате прокурором Міжнародного кримінального суду розслідування воєнних злочинів та злочинів проти людяності, а також роботу Комісії з розслідування.

«ЄС надає допомогу генеральному прокурору України та громадянському суспільству у збиранні та збереженні доказів воєнних злочинів. Ми повністю солідарні з Україною та українським народом у цей важкий для всього світу час. ЄС продовжить твердо підтримувати Україну й терміново просуне роботу над подальшими санкціями проти Росії. Президент Путін має зупинити цю війну негайно та беззастережно», - заявив високий представник.

Увечері 2 квітня заступник міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що всю Київську область звільнено від російських окупантів.

Після цього стала з'являться інформація про звірства окупантів. Росіяни вбивали та гвалтували, знущалися й катували людей. Дмитро Комаров показав жахливі кадри з Бучі та розповів, що мешканці просто плачуть, коли бачать хліб. На шокуючих фото з Бучі, які згодом з'явилися у мережі, можна побачити, що окупанти вбивали зв'язаних людей. Українців ховали у братських могилах. Деякі трупи залишалися просто посеред вулиць.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

55
Теги