Україна зараз розплачується за те, що Захід довгі роки не розумів загрози, яку представляє Володимир Путін.

Таку заяву зробив у розмові із BBC британський прем'єр Борис Джонсон.

З його слів, проблему створили ті європейські країни, які попри анексію Криму в 2014 році «повернулися до Путіна, як до частини спільноти».

При цьому, як вважає Джонсон, російське вторгнення в Україну вже провалилося, оскільки Путін недооцінив «силу опору» в Україні.

Заяви Джонсона були озвучені під час його візиту до Саудівської Аравії, де він обговорював питання енергетичної безпеки. З його слів, Захід тепер мусить переконатися, що він «ніколи більше не буде вразливим до шантажу Путіна», в тому числі – й шантажу енергетичного.

Варто зазначити, що цей візит британського прем’єра до був гостро розкритикований опозиційними лейбористами через порушення прав людини в Саудівській  Аравії. 

Там зазначають, що Джонсон просто «надав перевагу одному диктатору над іншим».

У відповідь прем'єр відзначає, що не «закриває очі» на інциденти з порушеннями прав людини, проте повинен бути «реалістом» і «дивитися на глобальну картину», коли справа стосується енергетичної безпеки.

Напередодні Борис Джонсон назвав «жахливою помилкою» те, як колективний Захід відреагував на протиправну анексію Криму Росією у 2014 році та гібридне вторгнення на сході України.

«Захід тоді зробив жахливу помилку. Лідер РФ скоїв акт насильницької агресії та відібрав значну частину території суверенної держави - і ми дали йому залишитися з цими здобутками. Ми думали, що можемо якось повернутися до нормального стану справ», - констатує Джонсон.

Він зазначає, що після того торгівля з Росією не лише тривала, а й посилювалася, а європейські країни стали ще більш залежними від російського газу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

49