Черв'яки Mesenchytraeus solifugus з кожним днем стають все більш "гарячою темою" для досліджень. Середовище, в якому вони живуть, може зникнути (разом з ними) протягом найближчих 50 років через глобальне потепління, тоді як самі крихітні черв'яки можуть багато чому "навчити" людство.

Льодяні черв'яки населяють льодовикові області в прибережних зонах Аляски, Британської Колумбії, Вашингтона і Орегона. Ці істоти легко пересувається через сніг і лід, не виносять тепла і надають перевагу температурі близько нуля градусів за Цельсієм (точки замерзання води).

За однією з версій, черв'яки пробираються через крихітні тріщини в льоду, за іншою — використовують якусь речовину, яка протаває доріжку, проходячи як теплий ніж через масло, повідомляє «Мембрана».

Минулого року NASA вклало $200 тисяч в дослідження терпимості черв'яків до холоду, розраховуючи таким чином щось дізнатися про можливість існування життя на льодових лунах Юпітера та інших планетах.

Тепер же учені розраховують, що дослідження енергетичного циклу і метаболізму Mesenchytraeus solifugus допоможе вдосконалити способи зберігання в холодильнику органів і тканин для трансплантації, створити нові хімічні засоби для цих цілей.

Цього року Національне географічне товариство фінансує експедицію, яка зосередиться на екосистемах льодяного черв'яка.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

837