Низка місцевих органів влади у південних і східних областях України звернулася до керівництва держави і правоохоронних органів з вимогою унеможливити зрив голосування і можливі провокації на виборчих дільницях через присутність, як сказано, сумнівних міжнародних спостерігачів, зокрема з Грузії.

Напередодні першого туру виборів повідомлялося про відмову ЦВК у реєстрації майже 2 тисяч грузинських спостерігачів через неналежне оформлення документів. Однак багато громадян Грузії залишилися тоді спостерігати за виборами, отримавши посвідчення представників преси. Прокоментувати ситуацію з черговим спротивом проти цих спостерігачів Фідель Павленко попросив заступника Голови комітету із закордонних справ парламенту Грузії Георгія Канделакі.

Георгій Канделакі: По-перше, я вважаю цей ажіотаж абсолютно штучно роздмуханим. А по-друге, ця інформація про 2 тисячі спостерігачів подавалася з огляду на те, що ми бачили труднощі з реєстрацією наших спостерігачів, і насправді йшлося про 2 тисячі заявок, бо ми передбачали, що багатьом не дадуть дозвіл. Так і сталося, і насправді фізично під час першого туру в Україні було лише близько 300 грузинських спостерігачів. Це, насамперед, парламентарі, співробітники МЗС, інші держслужбовці. Окрім того, Україна і Грузія - це дружні держави і взаємне спостереження за виборами, особливо коли йдеться про молоді демократії, це звичайна практика. На виборах у Грузії також були сотні українських спостерігачів - це цілком нормально. На жаль, така практика не подобається багатьом, і насамперед не у самій Україні, а у сусідній державі на сході, тому й піднімається така штучна істерія.

Бі-Бі-Сі: Але скаржаться не сусіди України, а її окремі регіони, які висловлюють здивування - чому грузинські спостерігачі залишилися саме у східних, південних областях і в Криму, а не їхали до західної України чи до Києва

Георгій Канделакі: Наскільки мені відомо, деякі з них збиралися їхати до центральної України, але, на жаль, вони не отримали реєстрацію. Потім було рішення Київського міського суду, а ще згодом Верховного суду, і склалася парадоксальна ситуація, коли ЦВК України відмовилась виконувати рішення Верховного суду. Звісно, ми не можемо і не будемо втручатися у внутрішні справи України, у тому числі політичні, чи коментувати дії ЦВК, але це рішення Комісії не виконувати рішення суду щодо реєстрації наших спостерігачів викликає в нас чимало запитань.

Бі-Бі-Сі: У Донбасі скаржилися на те, що навіть без реєстрації спостерігачі відмовлялися залишати регіон, отримували посвідчення представників ЗМІ, обіцяли залишатися до другого туру, що у багатьох викликало підозри, що готуються якісь незаконні дії. Навіть грузинська опозиція, зокрема лідер партії "Рух за справедливу Грузію" Петре Мамрадзе називає спрямування в Україну 2 тисяч спостерігачів "провокаційним кроком"...

Георгій Канделакі: Я вже сказав, що мова йшла не про дві тисячі, а про менш ніж триста людей, тому ще раз хочу спростувати ту інформацію. Це раз. По-друге, хочу нагадати про інцидент із жорстоким побиттям кореспондента телеканалу "Імеді" Давіда Гварамадзе в Донецьку і висловити подив тією байдужістю, з якою до того інциденту поставилися місцеві правоохоронні органи. По-третє, прикро, що риторика деяких місцевих політиків на сході України, а також маргінальних і відверто проросійських політиків Грузії на кшталт пана Мамрадзе співпадає з риторикою Кремля. По-четверте, зовсім не секрет, що деякі політики східної України є проросійськими і намагаються догодити Кремлю. І останні не надто дипломатичні заяви з їхнього боку на адресу Грузії я би назвав яскравим прикладом цього.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

3344