Наші ж «демократи» виявилися не надто європейськими. А діють цілком у дусі своїх попередників.

У суботу, 25 березня, менше, ніж за добу до виборів вулиці Києва прикрашають біг-борди наступного змісту: «Наша столиця» 26 березня: Команда Президента ПЕРЕМАГАЄ». Ні більше, ні менше. В час, коли будь-яка агітація суворо заборонена!

Не будемо вдаватися в юридичні тонкощі. І не варто розповідати казки про те, що ця реклама – комерційна, що вона не має жодного відношення до виборів, що це таким чином піариться звичайнісінька газета. Все це лише почасти буде правдою. А насправді – демагогія, або, щоб можливим «захисникам» було зрозуміліше, - «очковтирательство».
 

Не будемо також багато часу приділяти сюжету, зображеному на біг-борді, і напису, який супроводжує це життєрадісне фото. Трохи усміхнені обличчя Президента Ющенка і прем’єра Єханурова дивляться в майбутнє. Здається, вони щойно підписали неймовірно вигідну для України газову угоду, або пречудовий контракт з Туркменістаном.

Втім, ні. Виявляється, вони святкують перемогу. Яку? – Легко здогадатися: вони щасливі з того, що «удєлалі» виборче законодавство, розмістивши на рекламних щитах таку хитру фотку, та ще й у день, коли всі інші політичні сили свою рекламу слухняно познімали.

Цікаво, чому ж ці політики пішли на такий ризикований крок, наражаючись на небезпеку бути знятими з виборів за порушення Закону. А тому, що їм цей закон якраз і не писаний. «Тому що при владі».

Однак не варто надто розпинати помаранчевих – не вони винахідники подібної хирої технології. Ця картина до болю нагадує інші подібні шедеври «парканного» мистецтва. Пригадайте події дворічної давності. У більшості областей України узбіччя доріг прикрашали біг-борди стандартного змісту: «Луганщина (Сумщина, Донеччина, Миколаївщина, Херсонщина, Київщина – непотрібне викреслити) вітає дії уряду».

Здавалося б, до чого тут агітація? Це ж звичайнісінький радянський «одобрямс». А поява цих рекламних щитів під час виборчої кампанії – уявіть собі, – випадкове співпадіння! Там же і про Януковича – ні слова.

Спробуй подати позов на такий підпарканний «шедевр» - жодних перспектив. Будь-який юрист вам скаже, що ці бігборди до агітації за «кандидата в Президенти Януковича В.Ф.» не мають жодного відношення. І хоча далеко не кожен міг здогадатися, які саме «дії уряду» вітали автори напису, але всім було прекрасно зрозуміло, про який уряд йдеться. Це була звичайнісінька агітація, прихована реклама, яка з’явилася по всій країні тому, що влада була впевнена в своїй безкарності. А вже наступним кроком стало розповсюдження відвертої «чорнухи», склади якої згодом виявили на території Національного виставкового центру знайшли опозиційні депутати.

Та що там казати – подібних технологій за минулого царя було дуже багато. Згадаймо і біг-борди з привітаннями від Кучми, і поштові листівки в кожну скриньку, і «збори» на роботі, і чимало інших прикладів прихованої і не дуже пропаганди.

Зрозуміло, в цивілізованому європейському світі, потрапити до якого ми так прагнемо, подібні речі не можуть трапитися. Ні, не тому, що там інші закони – нічого подібного. Автори таких біг-бордів за кордоном бояться іншого – моральної відповідальності. Адже у демократичному світі політики слідують не лише букві, а й духу закону. Суспільний осуд, те ще й у останній день перед виборами, для закордонних демократів означатиме неминучу політичну смерть.

Наші ж «демократи» виявилися не надто європейськими. А діють цілком у дусі своїх попередників. Прикро визнавати, що «син» виявився гідним продовжувачем справи свого «батька». І саме тому чимало нагадувань про епоху «розвинутого кучмізму» ми можемо бачити сьогодні навкруги.
 

А оскільки таких прикладів на вулицях чимало – закликаємо читачів надсилати на нашу редакційну скриньку «[email protected]» фото із подібними порушеннями.
 
 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

2905