На порядку денному уряду щодня має стояти питання, де шукати кошти на відбудову Донбасу. В умовах страхітливого дефіциту бюджету одним із резервів може стати введення контролю за трансфертним ціноутворенням в операціях, які здійснює великий бізнес. Таку думку висловив екс-міністр доходів і зборів Олександр Клименко на своїй сторінці у Facebook, вказавши, що через відтермінування набуття чинності відповідного закону сьогодні проходять повз бюджет мільярди гривень.

«Я багато спілкуюся з жителями Донбасу, які сьогодні залишаються в зоні конфлікту і не планують виїжджати. Настрої різні. Але навіть у голосі найоптимістичніших із них чути біль. Біль і надію на те, що весь цей жах скоро закінчиться... Я також сподіваюся, що закінчиться. До того ж краще раніше, ніж пізніше. При цьому вже зараз одним із основних питань, яке має стояти щодня на порядку денному уряду, є питання, де шукати кошти на відновлення регіону», - пише Клименко.

За його словами, «розміри дефіциту бюджету дійсно лякають. Але це зовсім не означає, що немає інших резервів для його наповнення, крім як знову залізти в кишеню до своїх громадян, увімкнути друкарський верстат Нацбанку або просити кредит у МВФ, погоджуючись на «драконівські умови» фонду». Екс-міністр упевнений, що «є більш очевидні й прості, і, найголовніше, законні рішення».

Серед таких він називає введення ефективного контролю за трансфертним ціноутворенням, завдяки якому вже цього року державний бюджет міг би отримати значні кошти і без введення нових податків.

«Для цього навіть не потрібно нічого було робити - просто не перешкоджати набуттю чинності закону про трансфертне ціноутворення з 1 січня 2014 року», - пише екс-міністр і додає, що «на жаль, великий бізнес зміг пролобіювати його відтермінування і, відповідно, відтермінування введення державного контролю за операціями з пов'язаними особами, на які десятиліттями виводиться прибуток України в офшори і низькоподаткові юрисдикції».

Клименко нагадав, що з моменту ухвалення закону спостерігалося різке зниження активності українських підприємств щодо роботи з офшорами. «Наприклад, у грудні 2013 року ми домоглися того, що тільки 0,25% всіх експортних операцій здійснювалися через офшори. У вартісному еквіваленті це не більше 108 млн грн. І з кожним місяцем таких операцій ставало все менше й менше», - пише екс-міністр.

З квітня же, за словами Клименка, коли новий уряд цілком серйозно заявив про відтермінування трансферту, спостерігається різке зростання операцій через офшори. Так, з початку року імпортовано в Україну товарів з офшорів на 510 млн грн, експортовано - на більш ніж 1 млрд грн. З них тільки в червні українськими компаніями здійснені експортні операції на суму 155 млн грн. «І це статистика тільки за офшорами. Скільки операцій йде через низькоподаткові юрисдикції, наприклад, кантон Цуг у Швейцарії, - статистика замовчує. Перевірити, чи не занижена вартість цих товарів і чи сплачені всі належні з подібних операцій в Україні податки, у держави фактично на сьогодні немає інструментів», - констатує Клименко.

Він також зазначив, що в узагальнюючій податковій консультації з питань трансфертного ціноутворення, яку днями оприлюднило Міністерство доходів і зборів (Держфіск) міститься чимало «лазівок», які дозволять великому бізнесу зберегти звичні схеми виведення прибутків з України без перерахування відповідних податків до державного бюджету.

Так, згідно із консультацією, після набуття законом чинності фактично будуть виведені з-під контролю суми кредитів, депозитів, позик, поворотної фінансової допомоги, дивідендів, вартість інвестицій. Вони не будуть враховуватися під час визначення вартісного критерію в розмірі 50 млн грн для контрольованої операції. Клименко зазначає, що таке трактування закону дозволяє окремим компаніям, наприклад, під виглядом сплати відсотків за кредитом або позикою виводити гроші з країни.

Крім того, з переліку контрольованих операцій, згідно з тією ж консультацією, були виключені операції з давальницькою сировиною. На думку Клименка, фактично «створена цілком законна «діра», за якої компанії можуть завозити сировину за завищеною ціною, а готову продукцію продавати за кордон за заниженою, тим самим зменшуючи прибуток підприємств, які перебувають в Україні».

Таким чином, зазначає екс-міністр, повз бюджет проходять мільярди гривень, за рахунок яких можна не тільки відновити Донбас, але й нарешті почати впроваджувати реформи по всій Україні. «У країни є, де взяти грошей, і для цього не потрібно залазити в кишені пересічних українців!» - резюмує екс-міністр.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

243
Теги