Верховна Рада проголосувала за красиву обкладинку з написом «Державний бюджет-2015». Таку думку Forum'у висловив доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України Олексій Плотніков, коментуючи держбюджет на 2015 рік і так званий бюджетний пакет законопроектів.

«Депутати проголосували за красиву обкладинку з написом «Державний бюджет-2015». Багато хто з них мають досить туманне уявлення, що там криється за обкладинкою. І вже після різдвяних свят Кабмін буде вносити корективи, наповнювати документ», - упевнений він.

Економіст додав, що в бюджеті не прописані чіткі макроекономічні показники. «Показники там то індикативні, то орієнтовні. Поки уявлення про держбюджет досить фантазійні з точки зору прибуткової частини і витрат. Прем'єр анонсував, що через три тижні буде цілий ряд змін податкового та іншого характеру. Давайте подивимося, що там буде. Я дуже сподіваюся, що державі вдасться стабілізувати курс гривні, приборкати інфляцію, домовитися щодо енергоносіїв на зовнішніх ринках», - пояснив експерт.

У той же час Плотніков додав, що «не стільки страшний бюджет, як внесення змін у низку законів».

«Був прийнятий антисоціальний закон про ліквідацію пільг. Він вбиває цілу соціальну систему. Держава фактично усунулася від тих категорій громадян, які не можуть самі себе захистити», - зазначив він.

За словами економіста, пільги потрібно було не скасовувати, а переглянути та удосконалити. «Варто переглянути правила видачі пільг, зробити їх адресними, монетизувати. Але ні - нанесений удар науці, працівникам вузів, шкіл, дитсадків, «дітям війни» і багатьом іншим. Ці всі дуже жорсткі соціальні дії слабо мотивовані з точки зору фінансових ресурсів. І за їх рахунок можна отримати серйозні кошти в бюджет», - акцентував Плотніков.

Як раніше повідомляв ForUm, у ніч на понеділок, 29 грудня 2014 року, Верховна Рада України ухвалила Закон «Про Державний бюджет України на 2015 рік» і так званий «Бюджетний пакет».

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

189