Сьогодні рівно рік як почався Майдан. Наскільки він змінив Україну? Що чекати далі? На жаль нічого хорошого. Саме так на своїй сторінці в мережі Facebook екс-міністр доходів та зборів України Олександр Клименко охарактеризував 2014 рік.

«Особисто для мене Україна-2014 - це війна в моєму рідному Донбасі, це втрата Криму, це революційні трибунали і вулична люстрація замість справедливої системи правосуддя. Це також турбулентність економіки, шалена девальвація гривні, втрата робочих місць і, що найстрашніше, це десятки тисяч загиблих та мільйони зламаних доль. Впевненість у завтрашньому дні втрачена для цілих поколінь. Сьогодні впевненості в тому, що буде завтра, немає ні в кого: ні у бізнесу, ні в інвестора, ні у лікаря, ні у шахтаря. А коли ти не можеш сказати з упевненістю, що буде завтра, не може бути ніякої стратегії розвитку і майбутнього, тільки ситуативні рішення», - пише Олександр Клименко і додає, що незважаючи ні на що надія є, - «вона вмирає останньою. Незважаючи ні на що, я вірю в Україну, вірю в її громадян, підкреслю - в УСІХ її громадян, незалежно від регіону проживання. І хочу сказати тільки одне: миру в нашій країні не буде, поки не буде миру в наших головах».

Що ж чекає далі? На думку екс-міністра, бажання та реальність надто різняться. «Чого хочеться чекати? Миру, відновлення Донбасу, розвитку економіки. Чого варто очікувати? На жаль, погіршення економічних показників і досягнення «дна». Я розумію, в якій складній ситуації опинився уряд, але не можна всі прорахунки списувати на війну. Наприклад, у сфері податкової політики абсолютно очевидно, що пропоновані зараз податкові реформи - це утопія. Замість реальної роботи з наповнення бюджету суспільство отримує далекі від реальності обіцянки світлого майбутнього. Так і не запущений в роботу закон про трансферне ціноутворення, хоча операції за непрямими контрактами досягають уже понад 70%. Бізнес стрімко йде з країни, де сума заборгованості держави перед бізнесом з ПДВ та переплат податків зросла з січня на 7 млрд гривень, і вже досягає 64,5 млрд грн. Так і не працюють інститут бізнес-омбудсмена, антикорупційне бюро, не закриті «внутрішні» офшори, не стали більш прозорими тендерні процедури. Це всі резерви бюджету. Впевнений, якби вони були в розпорядженні уряду сьогодні, не довелося б йти на такий суперечливий крок як припинення соцвиплат своїм громадянам, які стали заручниками ситуації на Донбасі».

В кінці свого поста екс-міністр доходів та зборів України Олександр Клименко щиро сподівається, що «новий уряд піде від популізму і нарешті займеться своїми прямими обов'язками».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

36