Бюджет сьогодні ухвалюється на користь зовнішніх кредиторів, а не в інтересах громадян. Тому що, якщо подивитися на скорочення видатків, які є, то 90% торкнуться саме скорочення витрат громадян. Про це в ефірі радіо «Вести» розповів екс-міністр доходів та зборів України Олександр Клименко.

«Україна не повинна бути трофеєм між Заходом і Сходом, між США і Росією. Україна повинна думати з точки зору не зовнішніх інтересів, а внутрішніх. Виходячи з цього і має формуватися бюджет - виходячи з відстоювання інтересів вітчизняного бізнесу, інтересів громадян. На це й повинні бути спрямовані зусилля. Ось це найголовніше завдання, яке має ставити собі будь-який уряд», - сказав Олександр Клименко.

Крім того екс-міністр звернув увагу на ті резерви в економіці, з яких можна брати додаткові доходи. За словами Олександра Клименка, насамперед це «детінізація економіки, яка протягом 2014 року дуже серйозно прогресувала в тіньовий сектор. Другий момент, це те, про що я не втомлююся щоразу говорити, - боротьба з офшорами. Експорт в офшорні зони за останній рік збільшився не на відсотки, він збільшився в рази. І як раз питання боротьби з фінансовими потоками, які виводяться за кордон, має стати головним (під час формування бюджету) і змістити акцент з громадян». Екс-міністр нагадує, що саме у 2013 році в Україні вперше було ухвалено закон про трансферне ціноутворення. Причому ухвалений відповідно до міжнародних стандартів. «Новий уряд насамперед що зробив? Переніс дію цього механізму, чим відразу ж спочатку позбавив себе доходів у бюджет, а потім вимив із закону ті позиції, які потрібні. Звідси чітко видно, що новий уряд пішов на догоду олігархічним групам - не більше, не менше», - зазначає Олександр Клименко.

Окремо екс-міністр доходів та зборів України відзначив і перспективи поліпшення інвестиційного клімату в Україні. «Насамперед, я поділяю завдання, яке ставить уряд, щодо скорочення податків, зменшення єдиного соцвнеску, податкового навантаження. Але що необхідно бізнесу в першу чергу - це насамперед захист права на приватну власність. Сьогодні в Україні питання рейдерських захоплень залишається відкритим, і це заважає бізнесу розвиватися. А, найголовніше, сьогодні в бюджеті немає тих показників, які дають [бізнесу] стабільність і можливість прогнозувати свою роботу. Я маю на увазі, в першу чергу, розуміння, яким буде курс долара наступного року», - зазначив Олександр Клименко і додав, що «сьогодні, радше, всі працюють не на розвиток, а на виживання. А якщо немає розвитку підприємства, то немає розвитку податкової бази. Відповідно, якщо ми далі почнемо діяти з точки зору фіскальних органів, то повірте мені та моєму досвіду, ефект отримуємо пропорційно зворотний - бізнес йде в тінь, податків стає менше».

Завершуючи інтерв'ю екс-міністр доходів і зборів окремо відзначив, чого, на його думку, не вистачає сьогоднішньому уряду. «Уряду не вистачає горизонту планування. Ніхто сьогодні не планує на два роки і далі. Сьогодні планують в одну мить - вижити».

Крім того, під час бесіди екс-міністр доходів та зборів України Олександр Клименко висловив свою думку щодо бізнес-омбудсмена, міністрів-іноземців, ситуації з відшкодуванням ПДВ, а також розповів про свої подальші плани.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

43