Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявляє, що імпорт електроенергії з Росії здійснюється і буде здійснюватися на умовах прямих контрактів між державними компаніями країн, без участі посередників.

«Вчора я був проінформований чинним міністром та українськими енергетичними компаніями про те, що вони ведуть переговори про укладання прямого контракту з імпорту. Я хочу підкреслити - прямого контракту між «Укрінтеренерго» та «Інтер РАО», - сказав він у ході підсумкової прес-конференції в Києві у вівторок.

«Були спроби засунути «прокладку» в імпорт електроенергії. Саме тому уряд прийняв рішення, щоб ні в кого руки не свербіли, підписувати договори виключно прямі на імпорт електроенергії, публічно, прямі договори між державними компаніями», - додав Яценюк, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Прем'єр також нагадав, що вже тривалий час існує договір між ДП «Енергоринок» і російськими компаніями про купівлю-продаж позапланових відхилень перетоків електроенергії та договорів аварійної взаємодопомоги між енергосистемами країн.

«Це так званий балансуючий контракт: коли у них аварії - ми їм даємо перетоки, коли у нас аварії - вони дають перетоки», - додав він.

Раніше Президент України Петро Порошенко повідомив, що Україна з 29 грудня почала постачання електроенергії з РФ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

3237