Державний бюджет не повинен прийматися в поспіху. Таку думку кореспонденту ForUm'у висловив екс-секретар парламентського Комітету з питань соціальної політики та праці Андрій Павловський.

«Після всіх тих змін, внесених з голосу, коли Арсеній Петрович (Яценюк. - Ред.) під стенограму зачитував правки, складно зрозуміти картину. І ясна річ, бюджет формувався на підставі проголосованих до нього законів. Варто перерахувати все, створити нову пояснювальну записку, порівняльну таблицю. Депутати вимагали, щоб їм дали хоча б добу, щоб побачити зверстаний бюджет з новими цифрами. Але - на жаль. Проголосували в поспіху, ламаючи через коліно», - заявив він.

Павловський також сподівається, що обіцяна норма про підвищення мінімальних зарплат і пенсій, а також індексація на рівень інфляції у бюджеті на 2015 рік все ж таки буде. «Така умова була. І з голосу її зачитували. Соціальні стандарти потрібно збільшувати, нехай не з 1 лютого 2015-го, а хоча б за результатами першого півріччя, з 1 липня», - пояснив експерт.

Експерт здивований поспіхом при прийнятті бюджету. «Нічого страшного не сталося б, якби бюджет прийняли 29-31 грудня або в перших числах січня. Тоді можна було спокійно розібратися з цифрами. Подейкують, що поспіх викликаний тим, що у когось на руках квитки в теплі краї. Це несерйозне пояснення. Держбюджет - надто важливий документ, який визначає життя цілої країни, кожної родини на цілий рік. Сподіваюся, за результатами кварталу помилки, проблеми і розбіжності будуть прибрані», - додав він.

Що ж стосується змін у низку законів, то Павловський зазначив, що депутатам вдалося дещо зменшити кількість антисоціальних норм. «Уряд дещо зрушив з жорсткої позиції, дещо послабив закони, що обмежують соціальні гарантії громадянам. У першу чергу це стосується законопроекту №1577 та особливо драконівських норм щодо харчування дітей, скасування всіх надбавок для лікарів, вчителів, бюджетників. Але разом з тим там залишилися норми, що обмежують виплати і пільги держслужбовцям та іншим категоріям. І звичайно, краще, щоб такі закони, як №1577, взагалі не виникали», - пояснив він.

Крім того, Павловський вважає, що прописані в законопроекті №1577 понижуючі коефіцієнти до єдиного соціального внеску, середня ставка якого сьогодні 41%, складно буде використовувати в нинішніх умовах, оскільки передбачається, що за умови збільшення фонду заробітної плати і зарплати співробітникам на 30% підприємство може скоротити виплати ЄСВ до 16%. «Зараз, під час кризи, підприємствам буде проблематично таку умову виконати», - додав експерт.

«Також були прийняті неоднозначні зміни в Бюджетний і Податковий кодекси. З одного боку, нібито підвищили ренту за користування надрами і трубопроводами, з іншого - так і не вирішили питання детінізації економіки, навіть угоду щодо Кіпру не проголосували», - також зазначив Павловський.

Як раніше повідомляв ForUm, у ніч на понеділок, 29 грудня 2014 року, Верховна Рада України ухвалила закон «Про Державний бюджет України на 2015 рік» і так званий «Бюджетний пакет».

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

329