В офіційному тексті держбюджету на 2015 рік можуть бути нестиковки зі стенограмою засідання парламенту, в ході якого багато правок вносилося з голосу. Таку думку в коментарі Forum'у висловив політолог Володимир Цибулько, коментуючи ухвалення держбюджету, а також так званого бюджетного пакета.

«Не парламент, а радше Кабмін, спробував зрушити реформи з місця, щоб західні партнери нарешті побачили результат. Але робилося якось усе і відразу. Це спроба створити умови для ручного керування на певний період, на півроку. Фінанси будуть уже безконтрольними. Але це буде свідченням проведення реформ», - вважає він.

На думку політолога, наполігши на такому поспішному ухваленні - в одну ніч - уряд перестраховувався. «Але вийшло щось таке, що зрозуміти зараз неможливо. Правки вносилися з голосу. Якщо хтось підніме стенограму і порівняє з опублікованим офіційним текстом, можуть бути проблеми, розрив шаблонів», - прогнозує він.

Що ж стосується так званого бюджетного пакета законів, то, на думку Цибулька, найбільш позитивна їх частина полягає у прийнятті рішення про можливість застосування понижувальних коефіцієнтів до єдиного соціального внеску. «Це певне досягнення, покликане вивести зарплати з тіні. Подивимося, чи спрацює. Бізнес не дуже довіряє владі», - додав він.

«Але, загалом, до ухваленого бюджетного законодавства питань багато. Багато спірних питань. Наприклад, перенесення фінансового навантаження щодо освіти на місцеві бюджети. В останні роки було укрупнення вишів - технікуми, профтехучилища, коледжі стали філіями університетів. Буде дуже цікаво, як тепер відбуватиметься фінансування і що з цим укрупненням робити, адже з другої половини 2015 року ці навчальні заклади повинні перейти на баланс місцевих органів влади», - акцентував експерт.

Цибулько переконаний, що бюджет необхідно буде додатково прораховувати і вдосконалити. «Потрібно буде після Нового року на холодну голову сідати і зводити певні баланси. Адже ухвалені закони, зміни до Бюджетного та Податкового кодексів і сам бюджет можуть суперечити один одному, містити взаємовиключення», - підсумував він.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

201