У Тернополі на фестивалі Різдвяної куті приготували 1 тис. 300 л куті, встановивши рекорд України.

Кутю готували сьогодні, 9 січня, на Театральній площі у величезній макітрі, ємністю 1,3 тис. л. На її приготування було використано 300 кг пшениці, 50 кг меду, 50 кг маку, 50 кг горіхів, 30 кг родзинок, 30 кілограмів цукру. Готову кутю безкоштовно роздавали гостям фестивалю. Крім того, своєю кутею та іншими різдвяними стравами охочих пригощали господині з усіх районів області. Пригощали гостей і учасників фестивалю також гарячим узваром.

«Неодмінними атрибутами Різдвяних свят є коляда та кутя. Тому в цьому році ми поєднали виступи колядників з приготуванням рекордної кількості куті. Кутя є не тільки оригінальним кулінарним витвором - в рецептурі її приготування міститься і глибокий прихований сенс, оскільки зерно пшениці символізує життя і воскресіння, мед вважається символом радості і благополуччя, мак символізує статок у родині, родючість, горіхи є символом здоров'я», - зазначив глава обладміністрації Валентин Хоптян, передає «УНІАН».

Факт встановлення рекорду зафіксувала представник Книги рекордів України - співачка, учасниця другого сезону вокального проекту «Голос країни» Уляна Воробей.

Вона вручила Хоптяну сертифікат, який засвідчує встановлення рекорду України в категорії «Кулінарія, розміри». У ньому зазначено, що 9 січня 2013 року в Тернополі в рамках обласного свята зимового календарно-обрядового фольклору «Нова радість стала» було проведено фестиваль Різдвяної куті, центральним елементом якого стала найбільша в Україні макітра з кутею на 1 тис. 300 літрів.

В рамках фестивалю також відбувся конкурс різдвяних зірок. Свято супроводжувалося виступами колядників і вертепів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

335