У неділю, 23 вересня, у райцентрі Петриківка Дніпропетровської області представники Національного реєстру рекордів України і Книги рекордів України зафіксували новий рекорд - найбільший в країні орнаментальний розпис ручної роботи.

Про це повідомили у прес-службі Дніпропетровської обласної ради.

Рекордний калиново-квітковий фриз довжиною 120 м і 0,8 м в ширину прикрасив паркан у центрі Петриківки. Загальна площа розпису становить 93 кв метри. Для розпису було використано 30 кг емалевої фарби десяти кольорів.

Орнамент виконаний за ескізом і під керівництвом 13 народних майстрів петриківського розпису. Крім цього, робота над проектом об'єднала 30 професійних художників і 127 вихованців Петриківського будинку дитячої творчості, учнів Петриківської художньої школи й студентів спеціалізованого ПТУ № 79.

Мистецька акція відбулася у рамках ініціативи України щодо придбання Петриківському розпису статусу нематеріальної культурної спадщини людства, ініційованої керівництвом Дніпропетровської області та міністерством закордонних справ України, передає «УНІАН».

«Малюнок рекордної орнаментальної стрічки-бігунка символізує нескінченність руху та життя. Переконаний, що й автентичний Петриківський розпис буде розвиватися крізь покоління українців, крізь століття, уособлюючи високу культуру нашого народу», - зазначив голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод, вітаючи авторів розпису.

За встановленням рекорду з народного розпису і в першій презентації Дніпропетровщини як центру унікальної культурної спадщини України спостерігали дипломатичні представники з понад 20 країн світу. Серед іноземних гостей, які відвідали Петриківку, - надзвичайні і повноважні посли Алжиру, Афганістану, В'єтнаму, Єгипту, Індонезії, Іраку, Республіки Корея, Малайзії, а також представники дипломатичних установ з Азербайджану, Киргизстану, Польщі, Росії, Таджикистану, Японії та координатор проектів ОБСЄ в Україні.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

575