У Гарвардському університету 20 вересня пройшла церемонія вручення Антинобелівської премії (Ig Nobel prize), що присуджується за найбільш сумнівні досягнення в науці. Як повідомляє Reuters, нагороди були вручені у 10 категоріях.

Серед володарів Антинобелівської премії 2012 р. виявилася група російських інженерів під керівництвом Ігоря Петрова. Фахівці з компанії SKN з міста Снєжинська Челябінської області були удостоєні нагороди за розробку технології, що дозволяє перетворити стару вибухівку в алмази.
Голландські психологи удостоїлися премії за дослідження, яке пояснює, чому Ейфелева вежа здається нижчою, якщо дивитися на неї, нахилившись вліво. Японські дослідники стали лауреатами «Шнобелівки» за створення пристрою SpeechJamme, що дозволяє припинити надокучливу промову балакучої людини шляхом її дезорієнтації.

Крім цього, премією була відзначена група американських дослідників, які виявили, що шимпанзе можуть впізнавати інших шимпанзе по виду їх спин, а також вчений зі Швеції, який займався вирішенням завдання про зміну кольору волосся жителів одного зі шведських селищ.

Лауреатами премії також стали американські вчені, які вивчали діяльність головного мозку мертвого лосося, група дослідників зі Стенфордського університету, яка пояснила математичними методами форму зачісок у вигляді «кінського хвоста», а також співробітники Університету Каліфорнії, які шукали причину розливання кави з чашки під час ходьби.
Антинобелівська премія, відома як Шнобелівська, була заснована у 1991 році редактором гумористичного журналу The Annals of Improbable Research («Аннали неймовірних досліджень») Марком Абрахамсом. Переможці премії на церемонії її вручення отримують нагороди з рук нобелівських лауреатів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

260