Розблокування портів – ключовий фактор у відновленні української промисловості, адже розширяє можливості експорту сировини. Від цього залежать також доходи бюджету: через блокування портів Україна втрачає $170 мільйонів щодня. Про це розповіла виконавча директорка Національної асоціації добувної промисловості України (НАДПУ) Ксенія Оринчак у інтерв’ю Мінпрому

"За інформацією Державної митної служби, у січні-листопаді експорт металів та виробів з них з України становив  $5,7 млрд. За цими показниками, металопродукція увійшла до трійки найбільш експортованих з країни товарів з експортом продовольчих товарів  $21 млрд. Але якщо говорити про чорні метали, то цифра знизилася на 67,3% в порівнянні з аналогічним періодом 2021-го – до 5,81 млн т. У грошовому вимірі експорт за цей період упав на 65,4% р./р. – до $4,36 млрд", - пояснила вона. 

За її словами, добувна галузь навіть попри величезні руйнування, викликані війною, намагається якось триматися, і є деякі компанії, які не зупинили постачання продукції до США, навіть попри заблоковані порти. 

"Але це величезні витрати для підприємств, які могли б зменшитися, якби порти діяли. Щодня Україна втрачає $170 млн через блокаду чорноморських портів та окупацію тих, що розташовані на узбережжі Азовського моря. Команда НАДПУ висувала вимоги стосовно відкриття "коридору" для експорту металу (за прикладом зернового), але наразі зрушень щодо цього питання немає", - підкреслила Оринчак. 

Водночас Росія продовжує постачати на західні ринки, в першу чергу на європейський, чимало сировини. Наприклад, в ГМК залізна руда, чавун, феросплави взагалі не потрапили під санкції, хоча Україна готова замістити цю продукцію на світовому ринку. 

"Україна не лише може замістити велику кількість російських товарів, але і робить це. Погляньмо на статистику минулого року і початку 2023 року: вона чітко демонструє, що Україна збільшує присутність на європейському ринку.  Щодо металургійної продукції, то Україна може замістити до 3⁄4 російських поставок металургійної продукції до західних країн через те, що номенклатура українського і російського експорту продукції металургійного виробництва значною мірою збігається", - резюмувала Оринчак.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

33