Інфляція в Україні триватиме ще кілька років. Таку думку висловив Forum'у економічний та фінансовий експерт, проектний менеджер Ліги фінансового розвитку Андрій Блінов.

«З умовою тих дефіцитів, які є в країні, навіть якщо вони будуть поступово долатися, нам потрібно готуватися в найближчі два-три роки до того, що ми сидітимемо в інфляційній зоні у 20-30 відсотків. Це абсолютно реалістично, тому що пом'якшення певних шоків завжди відбувається в інфляції», - зазначив Блінов.

При цьому експерт не вважає інфляцію найбільшою небезпекою.

«Інфляція - це не найнеприємніше в нашій ситуації. Ми можемо зайти в поглиблену депресію. У підсумку, ми все одно отримаємо високу інфляцію, тільки тоді перейдемо на інший рівень проблем», - пояснив економіст.

Також Блінов зазначив, що монетарним способом боротися з інфляцією не можна.

«Нас очікує не тільки економічна депресія у плані падіння ВВП, але й різке падіння споживчого попиту, пов'язаного з доходами фізичних осіб. І щоб довести інфляцію з галопуючого рівня 20-25% до рівня хоча б 13 %, потрібно буде застосувати дуже жорсткі монетарні заходи. Але в умовах війни, кризи як зовнішнього попиту, так і внутрішнього, ми отримаємо новий виток економічної депресії. Це класична монетарна пастка, описана в багатьох хороших підручниках, і цей сценарій точно не можна закладати як прогноз державного бюджету», - зазначив експерт.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

58