Єдине, що рятує український уряд в умовах дефіциту платіжного балансу, - це девальвація. Таку думку в коментарі ForUm'у висловив директор Інституту розвитку економіки України Олександр Гончаров, коментуючи дефіцит платіжного балансу України.

«Східні ринки для України закрилися. Це перша причина дефіциту платіжного балансу. Друга - ціни на світових ринках падають. Єдине, що рятує, - це девальвація. Адже уряд видає кошти в гривнях, тому показники ще більш-менш», - констатував Гончаров.

Але, за його словами, інфляцію найбільше відчує на собі саме населення.

«Інфляція просто зжирає всі фінансові заощадження українців. І навіть суми в доларах вже не рятують. Для прикладу: в 90-х за 10 тисяч доларів можна було купити трикімнатну квартиру на Подолі. А зараз ви явно за таку суму не купите житло в столиці. Але найстрашніше, що споживчий попит падає. На їжі ще не економлять, але бізнесмени кажуть, що впав попит на ті ж засоби особистої гігієни. Люди почали закуповуватися товарами з тривалим терміном зберігання, а це означає, що ситуація важка», - пояснив він.

Нагадаємо, що згідно з попередніми даними НБУ, в січні-вересні 2014 року платіжний баланс України був зведений з дефіцитом у 8,46 млрд дол., проти профіциту в 1,054 млрд дол. за аналогічний період минулого року.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

110